Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Rok, do katerega bi morala Slovenija poslati svoje predloge, se je iztekel, saj naj bi evropsko javno tožilstvo začelo delovati že čez nekaj dni – 1. junija. Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je kot kandidata predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet, a se vlada s tem predlogom uradno še vedno ni seznanila.

Ministrica še vedno upa, da se bo ta točka v kratkem le uvrstila na dnevni red vlade. V izjavi za medije ob obisku na Jesenicah je dejala, da bi bilo tudi imenovanje enega kandidata za tožilca rešitev, saj je pomembno, da se vključimo v evropsko javno tožilstvo in omogočimo tako v Sloveniji kot tudi na evropski ravni, da institucija v celoti deluje.

Podoben predlog je v petek zapisal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in se z njim obrnil na podpredsednika vlade Zdravka Počivalška, čigar stranka SMC je tako kot Reynders del družine evropskih liberalcev Alde.

Ministrica Kozlovič se s tem strinja. Ponovila pa je, da so na ministrstvu za pravosodje storili vse, kar je v njihovi pristojnosti in da se zdaj čaka na vlado. "Če to storimo v kratkem, smo še pravočasni, kajti pomembno je, da se Slovenija polnopravno vključi v to institucijo," je poudarila.

Nobenega delegiranega tožilca nista predlagali samo še Slovenija in Finska. "Potrebne so hitre odločitve," je ob tem zapisal evropski komisar. Evropsko tožilstvo bo pristojno za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU-ja.

Imenovanja evropskih tožilcev še ni