Sodelovanje v programu Erasmus je prednost, so v posebni študiji potrdili tako diplomanti kot delodajalci. Foto: EPA
Sodelovanje v programu Erasmus je prednost, so v posebni študiji potrdili tako diplomanti kot delodajalci. Foto: EPA

Sodelovanje v programu Erasmus je prednost, so v posebni študiji potrdili tako diplomanti kot delodajalci. "Mladi, ki so študirali v tujini ali tam opravljali prakso, imajo pol manjše tveganje za dolgotrajno brezposelnost kot njihovi vrstniki, ki so študirali zgolj v svoji državi, pet let po diplomi je tveganje brezposelnosti skoraj za četrtino manjše," poudarja komisarka za izobraževanje Androulla Vassiliou. Imajo več možnosti za razvoj zanimive in zadovoljujoče kariere.

Erasmus se je razvil iz izmenjave študentov, zdaj pa vključuje tudi druge. "Vsakemu tretjemu, ki opravlja prakso prek Erasmusa, po zaključku tega obdobja gostitelj - podjetje ali organizacija - ponudi delo, to sodelovanje krepi tudi podjetniškega duha," meni komisarka.

Po podatkih Komisije so študijo izvedli zunanji strokovnjaki, zajela pa je skoraj 80 tisoč oseb. Njeni izsledki so dobra popotnica novemu programu Erasmus plus, ki je stekel letos z novim programskim obdobjem, s 40 odstotkov večjim proračunom in načrti, da bo do leta 2020 skoraj štirim milijonom Evropejcev omogočil študij, prakso, poučevanje ali prostovoljstvo v drugi članici povezave.

Zavrača očitke, da je Erasmus program za elite
Kljub politični podpori komisarka tudi letos svari države, naj zagotovijo dovolj denarja za plačilo že odobrenih računov. Zavrača pa tudi kritike, da v luči naraščajočih socialnih razlik v Uniji program Erasmus plus vse bolj postaja program za elite. "Erasmus plus vsebuje posebne določbe, ki zagotavljajo dodaten denar prav osebam iz neprivilegiranih skupin, s posebnimi potrebami ali iz oddaljenih območij," poudarja.

Za program Erasmus plus za obdobje do leta 2020 so države članice zagotovile več denarja, kot ga je bilo na voljo doslej. A prav ta program je eden tistih, pri katerem ob koncu vsakega leta zmanjka denarja za izplačilo prevzeti obveznosti.