Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v pismu kolegu Karlu Erjavcu izrazila pripravljenost Hrvaške, da vprašanje Ljubljanske banke rešuje v Baslu. Foto: www.mzz.gov.si
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v pismu kolegu Karlu Erjavcu izrazila pripravljenost Hrvaške, da vprašanje Ljubljanske banke rešuje v Baslu. Foto: www.mzz.gov.si

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v sredo prejel pismo hrvaške kolegice Vesne Pusić, v katerem ta izraža pripravljenost Hrvaške, da se vprašanje LB-ja rešuje pred baselskim sodiščem za mednarodne poravnave. "To je velik korak k razrešitvi tega vprašanja in ga razumem kot prvi korak," je poudaril Erjavec v izjavi novinarjem v Ljubljani. Dodal pa je, da drugi korak k tej razrešitvi ostaja umik pooblastil hrvaškega ministrstva za finance, na podlagi katerih tečejo sodni postopki. "Pričakujemo, da bo finančno ministrstvo pooblastila umaknilo, v tem primeru ni razloga, da ne pohitimo z ratifikacijo," pravi Erjavec.

Pusićeva ne omenja pooblastil
V pismu Pusićeva pooblastil ne omenja, toda v četrtek je na Bledu sestanek slovenskega in hrvaškega finančnega strokovnjaka za vprašanje LB-ja Franceta Arharja in Zdravka Rogića, ki nadaljujeta iskanje odgovorov glede dolgov LB-ja.

"Delo jima bo olajšano, pismo Pusićeve je proces pospešilo, če bodo novice dobre, bo vlada, na podlagi informacije s sestanka izvedencev, predlog ratifikacije hitro poslala v parlament," napoveduje Erjavec. Če pa se to ne bi zgodilo, se slovenskemu zunanjemu ministru zdi nerazumno, da bi Slovenija začela postopek ratifikacije, medtem ko proti njej tečejo postopki na sodiščih s pooblastilom hrvaškega ministrstva za finance. Gre za pooblastila Zagrebški banki in Privredni banki Zagreb, na podlagi katerih na Hrvaškem tožita LB in NLB.

Erjavec je velik optimist; meni, da je baselsko sodišče prava pot za razreševanje tega vprašanja, pri tem je Slovenija ves čas vztrajala, saj je vprašanje dolgov LB-ja nastalo z razpadom Jugoslavije. Hrvaška je, nasprotno, menila, da gre za dvostransko vprašanje.

Slovenija, je še dejal Erjavec, podpira članstvo Hrvaške v EU-ju pod pogojem, da ima s sosedo rešena vsa odprta vprašanja.