Foto: EPA
Foto: EPA

V videonagovoru je zunanji minister Anže Logar izrazil močno podporo delovanju ICC-ja, ki se je spoprijemalo s posebnimi izzivi zaradi pandemije koronavirusne bolezni, spremembe vodstva in sistematičnih poskusov postaviti pod vprašaj njegovo vlogo in legitimnost. Poudaril je pomen zaščite neodvisnosti in integritete sodišča, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Minister Logar je poudaril tudi pomen pomoči žrtvam hudodelstev in sodelovanja s sodiščem ter polno zavezanost Evropske unije in držav članic k sodelovanju z vsemi partnerji. Poudaril je še poziv k univerzalnosti in ratifikaciji rimskega statuta, kar je dolgoročni cilj EU-ja in kar bo prispevalo k uveljavljanju kazenske odgovornosti ter pravičnosti.

Zasedanje skupščine zaradi pandemije covida-19 poteka deloma na daljavo in bo trajalo do 11. decembra. Na zasedanju bodo, kot so navedli na zunanjem ministrstvu, obravnavali poročila organov ICC-ja o dejavnostih v preteklem letu, presojo in implementacijo priporočil strokovnega pregleda delovanja sodišča, sodelovanje s sodiščem ter sprejeli proračun sodišča za leto 2022.

Potekale bodo tudi volitve namestnikov tožilca, pri čemer bosta prvič izvoljena dva namestnika, volitve članov svetovalnega odbora za nominacije in volitve sodnikov, članov upravnega odbora sklada za žrtve ter držav članic urada skupščine držav pogodbenic rimskega statuta.

Slovenska veleposlanica na Nizozemskem Sanja Štiglic bo nastopila na stranskem dogodku, ki ga Slovenija soorganizira v sredo. Namen dogodka je predstavitev in promocija t. i. pobude MLA, pobude Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala za sprejem mednarodne pogodbe o medsebojni pravni pomoči in izročitvah za pregon genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev pred nacionalnimi sodišči, so še sporočili z MZZ-ja.