Na varnostne sile venezuelskih oblasti so letele kritike o ubojih, mučenju, posilstvih. Foto: Reuters
Na varnostne sile venezuelskih oblasti so letele kritike o ubojih, mučenju, posilstvih. Foto: Reuters

Preiskovalci ZN-a so septembra ugotovili, da je vlada venezuelskega predsednika Nicolasa Madura sistematično kršila človekove pravice, vključno z uboji, mučenjem, posilstvi in drugimi oblikami spolnega nasilja, kar predstavlja zločine proti človečnosti.

Sodišče s sedežem v Haagu se ukvarja z Venezuelo od leta 2018, v letu 2021 pa naj bi se odločil, ali bodo sprožili polno preiskavo. Kot piše v poročilu o delu tožilstva ICC-ja, je to ugotovilo, da "podatki, dostopni na tej točki, predstavljajo razumen temelj za ugotovitev, da so najmanj od aprila 2017 civilne oblasti, pripadniki oboroženih sil in provladni posamezniki zagrešili zločine proti človečnosti".

Leta 2017 so protestniki več mesecev protestirali proti vladi, ki je bila v tistem času tarča očitkov o mučenju, samovoljnih aretacijah in zlorabah, ki naj bi jih zagrešile varnostne sile. V protestih je umrlo 125 ljudi.

Vladajoča Socialistična stranka je v preteklosti takšne proteste označila za nasilen poskus zrušiti predsednika Madura. Oblasti vztrajajo, da preganjajo vse kršilce človekovih pravic.

To je zadnje poročilo Fatou Bensoude na položaju tožilke ICC-ja. Mandat se ji bo namreč iztekel junija prihodnje leto.

ICC-jeve preiskave trajajo več let, pri tem pa ima sodišče tudi težave z uveljavitvijo nalogov za aretacije.