Foto: EPA
Foto: EPA

"Če ne bomo takoj ukrepali, bo širjenje virusa preplavilo naše zdravstvene sisteme," je dejala von der Leynova.

Premeščanje bolnikov lahko po besedah predsednice Evropske komisije močno razbremeni države, ki jih je drugi val pandemije najbolj prizadel.

Voditelji držav EU-ja, med njimi tudi slovenski premier Janez Janša, so se zavzeli za skupen pristop k uporabi in priznavanju hitrih antigenskih testov, da bi tako zmanjšali negativne vplive pandemije na prosto gibanje ljudi.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozval k čim širši uporabi aplikacij za zaznavanje okuženih z novim koronavirusom, k skupnim obrazcem za potovanje po EU-ju ter k uskladitvi pravil glede karantene.

Testiranje in sledenje stikom sta ključna ukrepa za zajezitev širjenja virusa.

Charles Michel

Pravična razdelitev cepiv

Voditelji so se zavzeli tudi za skupen pristop k cepljenju, pri čemer je Michel izpostavil potrebo po zagotovitvi pravične razdelitve cepiv, ko bodo ta na voljo, usklajeno opredelitev prednostnih skupin, zagotovitev ustrezne logistike in primerno obveščanje.

Evropska komisija je s tremi farmacevtskimi družbami že sklenila pogodbe o nakupu in dobavi cepiva, trenutno pa se pogovarja s še štirimi proizvajalci.

Poenotena uporaba testov

"Testiranje in sledenje stikom sta ključna ukrepa za zajezitev širjenja virusa, zato smo izmenjali izkušnje pri uporabi hitrih testov, kar bo zmanjšalo negativne vplive na prosto gibanje ljudi in na delovanje skupnega trga," je Michel dejal in po poročanju dopisnice RTV Slovenija iz Bruslja Mojce Širok in poudaril, da je solidarnost zdaj pomembnejša kot kadar koli.

Evropska komisija je že predlagala smernice za učinkovitejša testiranja in pozvala k uporabi antigenskih testov, ki sicer niso tako zanesljivi kot standardni testi, a so hitrejši.

Zapiranju notranjih meja Evrospke unije je nasprotovalo več evropskih voditeljev. : Radio Koper/Ivana Zajc
Zapiranju notranjih meja Evrospke unije je nasprotovalo več evropskih voditeljev. : Radio Koper/Ivana Zajc

Gibanje znotraj EU-ja

Obrazci za potovanja po EU-ju se uporabljajo v enajstih državah, a so neusklajeni. Potovanj sicer v Uniji za zdaj ne priporočajo, a dobro je, da so ti obrazci na voljo, ko se bo spet več potovalo, je pojasnila predsednica Von der Leyenova in napovedala, da bo Evropska komisija še pred koncem leta pripravila skupni evropski obrazec za potovanja.

Dejala je, da so se države članice iz prvega vala naučile, da zapiranje meja ni primeren odziv, zato bo pristop tokrat drugačen. Zapiranju notranjih meja je nasprotovalo tudi več evropskih voditeljev.

Zasedanje ministrov EU-ja za zdravje

Ministri EU-ja za zdravje bodo na virtualnem zasedanju razpravljali o reformi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in spoprijemanju s pandemijo novega koronavirusa. Slovenijo bo zastopala vodja direktorata za javno zdravje na zdravstvenem ministrstvu Vesna Kerstin Petrič.

Udeleženci razprave bodo izmenjali stališča o osnutku sklepov o vlogi EU-ja pri izboljšanju delovanja in zmogljivosti WHO-ja. Pandemična kriza je namreč osvetlila težave te organizacije.

S sklepi naj bi članice sprejele skupno stališče Unije pred zasedanjem svetovne zdravstvene skupščine, odločevalskega telesa WHO-ja, ki se začne 9. novembra.

Ministri bodo pregledali tudi ukrepanje članic v boju proti covidu-19.

EU za premeščanje bolnikov 220 milijonov evrov