"Ne želimo, da bi enostranski ukrepi spodbudili verižno vzajemno ukrepanje obeh držav, saj bi tako tvegali trajno gospodarsko škodo in oslabitev dolgoročnega razvojnega procesa v čezmejni regiji," opozarjajo v novogoriški občini. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Mojca Dumančič, je na Goriškem, čeprav tokrat meje ostajajo fizično odprte, torej brez pregrad, železnih mrež, betonskih ovir in je precej izjem, ki lahko nemoteno prečkajo mejo, završalo. Italijani opozarjajo, da zaprtje meje s slovenske strani ni logično, saj da je Slovenija precej bolj epidemiološko rdeča kot sosednja Furlanija. Tamkajšnja deželna desnosredinska vlada celo zahteva povračilne ukrepe – zaprtje tudi maloobmejnih prehodov in več vojske na mejo.

Da je enostranska zapora meje vprašljiva, opozarja tudi novogoriški župan Klemen Miklavič. "Če kar koli o tej meji sprejmemo, vpliva na vsakdanje življenje občank in občanov obeh Goric," je dejal Miklavič, ki je skupaj s predstavniki zamejskih organizacij pisal ministroma Alešu Hojsu in Anžetu Logarju.

"Želimo si usklajenosti med Ljubljano, Rimom in Trstom z občutkom za življenja ljudi, še zlasti obeh narodnih skupnosti, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji, in gospodarstva ob meji. Namreč že prvi val je pokazal, da državna meja na Goriškem preseka slovensko govoreči prostor in intenzivno čezmejno gospodarsko, kulturno in družbeno aktivnost," so zapisali v pozivu Mestne občine Nova Gorica. Tega sta poleg novogoriškega župana podpisala tudi predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj.

Miklavič je povedal, da je vlada ob omejitvi gibanja upoštevala potrebe večjega števila skupin ljudi, zato tudi ne bo fizičnih preprek na maloobmejnih prehodih ali na Trgu Evropa, ki pripada obema Goricama. Foto: BoBo
Miklavič je povedal, da je vlada ob omejitvi gibanja upoštevala potrebe večjega števila skupin ljudi, zato tudi ne bo fizičnih preprek na maloobmejnih prehodih ali na Trgu Evropa, ki pripada obema Goricama. Foto: BoBo

Omejevanje znotraj čezmejne urbane skupnosti

Župan občine Gorica Rodolfo Ziberna je s podobnim pozivom že naslovil svojo vlado.
Negativne posledice šibke koordinacije med državama zaznavata predvsem župana obeh Goric, saj ljudje ne razumejo, zakaj je potrebno omejevanje znotraj urbane skupnosti, medtem ko so na obeh tako širjenje virusa kot ukrepi zelo podobni.

"Tudi če so enostranski ukrepi iz Ljubljane ali Rima zasnovani v dobri veri, tvegamo, da z njimi našim someščanom v Gorici ter celotni evropski javnosti spodbudimo dvome o podpori nastajanju evropske čezmejne regije s čezmejnim urbanim središčem. Vzpostavljanje mejnih režimov sredi urbanega območja Goric posega v življenjski ritem in nujna opravila prebivalcev ter seka poleg gospodarskih tudi zdravstvene, izobraževalne, kmetijske in druge funkcije, ki so se v zadnjih desetletjih pospešeno integrirale tako na formalni kot neformalni ravni," so še zapisali v pozivu.

Kot je z mejnega prehoda Vrtojba poročala Mojca Dumančič, množičnih kršitev na slovensko-italijanski meji sicer za zdaj ni bilo. "Toda še vedno poskuša nekaj sosedov k nam po poceni bencin, v trgovino, po cigarete, vendar jih na meji v Vrtojbi, kjer je stalna policijska kontrola, zavrnejo. Seveda pa se številni znajdejo in se odpeljejo prek maloobmejnih prehodov, kjer so policijske patrulje le na vsakih nekaj ur," je še poročala novinarka Televizije Slovenija.

Za vstop v Slovenijo z italijanske strani je sicer obvezna karantena ali negativen izvid testa na novi koronavirus.

Slaba volja ob delni zapori meje z Italijo
Furlanija - Julijska krajina na rdečem seznamu