Že decembra je začela veljati cenovna kapica za rusko surovo nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države. Foto: Reuters
Že decembra je začela veljati cenovna kapica za rusko surovo nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države. Foto: Reuters

"Gre za pomemben dogovor, ki je del odgovora EU-ja in partnerjev na rusko agresijo proti Ukrajini," so zapisali. Podrobnosti o višini zgornje omejitve na švedskem predsedstvu niso podali.

Viri pri EU-ju so medtem za STA potrdili, da so ceno za dizel določili pri 100 ameriških dolarjih na sod, za cenejše derivate pa pri 45 dolarjih.

Že decembra je sicer začela veljati cenovna kapica za rusko surovo nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države. Članice EU-ja so jo določile pri 60 dolarjih na 159-litrski sod, pri čemer so se uskladile s skupino G7 in nekaterimi drugimi partnericami.

Cenovna kapica pomeni, da je zagotavljanje storitev, kot so tehnična pomoč, posredniške storitve, financiranje ali finančna pomoč v povezavi s trgovanjem, posredovanjem ali prevozom ruske surove nafte v tretje države, pri ceni 60 ameriških dolarjev na sod ali pod njo, še naprej dovoljeno. Za naftne derivate bodo te cene drugačne.

Moskva po navedbah Bruslja močno občuti ta ukrep kapice za surovo nafto. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek med obiskom v Kijevu povedala, da cenovna kapica na surovo nafto Rusijo stane približno 160 milijonov evrov na dan.

Omejevanje cen za nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države, je povezano z embargom na uvoz ruske nafte v EU. Za večino surove nafte je ta začel veljati na začetku decembra, v nedeljo bo pa še za naftne derivate.