V zadnjih tednih je sicer že pet evropskih parlamentov svoje vlade pozvalo k priznanju Palestine - nazadnje portugalski, pred njim pa britanski, francoski, španski in irski. Foto: EPA
V zadnjih tednih je sicer že pet evropskih parlamentov svoje vlade pozvalo k priznanju Palestine - nazadnje portugalski, pred njim pa britanski, francoski, španski in irski. Foto: EPA
Evropski parlament potrdil načelno priznanje Palestine

V sprejeti resoluciji piše, da Evropski parlament "načeloma podpira priznanje palestinske države in rešitev dveh držav ter meni, da bi to moralo biti neločljivo povezano z razvojem mirovnih pogajanj, ki bi jih bilo treba pospešiti". In dalje, da parlament odločno podpira rešitev dveh držav "v okviru meja iz leta 1967, z Jeruzalemom kot glavnim mestom obeh držav, varne države Izrael in neodvisne, demokratične, nedeljive in trajne palestinske države, ki bi sobivali v miru in varnosti, na temelju pravice do samoodločbe in popolnega spoštovanja mednarodnega prava".

Poslanci so v resoluciji izpostavili tudi pomen sprave in končanja notranjih razhajanj med Palestinci ter ponovili, da so judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih nezakonite po mednarodnem pravu.

V podporo diplomatskim prizadevanjem EU-ja v bližnjevzhodnem mirovnem procesu so se v parlamentu poleg tega odločili začeti pobudo, ki so jo poimenovali "Parlamentarci za mir" in ki bo povezala evropske poslance z izraelskimi in palestinskimi kolegi.

Pogajanja o besedilu so bila težka
Razpravo so poslanci opravili že na novembrskem plenarnem zasedanju, a so zaradi neusklajenosti na željo desnice glasovanje preložili na december. Na koncu je pet političnih skupin - Evropska ljudska stranka (EPP), socialisti in demokrati (S & D), liberalci (Alde), levica (GUE/NGL) in Zeleni - vendarle doseglo dogovor in kompromis je bil danes potrjen s 498 glasovi za, 88 proti in 111 vzdržanimi.

Predtem so politične skupine v preteklih tednih pripravile vsaka svoj predlog resolucije, ključna razlika med njimi pa je bila, ali so vsebovali poziv državam članicam EU-ja k priznanju suverene države Palestine ali ne. Tako EPP kot Alde tega poziva v svoje predloge resolucije nista vključila, saj sta poudarjala, da mora biti priznanje Palestine v dogovoru z Izraelom in del celovite rešitve bližnjevzhodnega vprašanja. Nasprotno so S & D, Zeleni in GUE/NGL v svojih osnutkih pozvali vse države članice, naj priznajo državo Palestino.

Priznanja Palestine se vrstijo
V zadnjih tednih je sicer že pet evropskih parlamentov svoje vlade pozvalo k priznanju Palestine - portugalski, britanski, francoski, španski in irski. Švedska je šla še korak dlje in je kot prva zahodnoevropska članica EU-ja uradno priznala Palestino.

Ravno danes pa je k priznanju palestinske države vlado Luksemburga pozval tudi tamkajšnji parlament. Pobudo so podprli poslanci vseh treh koalicijskih strank - liberalci, socialisti in zeleni - ter dva poslanca opozicijske stranke Levica. Med parlamentarno razpravo je pobudo pozdravil zunanji minister Jean Asselborn.

Med 28 državami članicami EU-ja so Palestino priznale: Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska, Romunija in Slovaška.

Evropski parlament potrdil načelno priznanje Palestine