Palestinci si prizadevajo za neodvisno državo na območjih Zahodnega brega in Gaze. Foto: EPA
Palestinci si prizadevajo za neodvisno državo na območjih Zahodnega brega in Gaze. Foto: EPA

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je pojasnil, da je slovenska vlada na današnji seji sprejela tehnični sklep, s katerim odboru državnega zbora za zunanjo politiko predlaga, da vprašanje priznanja Palestine obravnava vlada, saj je doslej vsa priznanja, ki jih je izvedla Slovenija, obravnavala vlada.

Ni dobro, da je tovrstno priznanje šlo prek strank v državni zbor in da bi to bil predlog odbora za zunanjo politiko, je dejal zunanji minister in pri tem navedel primera Kosova in Južnega Sudana, ki ju je Slovenija priznala, potem ko je to predlagala vlada parlamentu.

Ureditve po svetu, zlasti pa v Evropi, so takšne, da so priznanja novih držav po navadi v pristojnosti vlade, je še dodal Erjavec, ki v petek na odboru pričakuje široko razpravo, sam pa bo predstavil pozitivne in negativne plati priznanja Palestine.

V sredo so se člani odbora za zunanjo politiko pogovarjali s palestinskim in izraelskim veleposlanikom in po besedah predsednika OZP-ja Jožefa Horvata jih je razprava "obogatila z informacijami za kompetentnejše odločanje".

S palestinskim veleposlanikom Salahom Abdelom Šafijem so se v prostorih DZ-ja sešli dopoldne, malo pozneje pa so se z izraelskim veleposlanikom Šmuelom Mejromom pogovarjali prek telekonference, saj se trenutno mudi v Jeruzalemu.

Sklic nujne seje OZP-ja na temo priznanja neodvisnosti in suverenosti palestinske države je sklicala Združena levica.

Vlada mora opraviti svoje delo
Premier Cerar je po seji vlade dejal, da ga veseli, da se je razprava o vprašanju priznanja Palestine začela tudi v državnem zboru. "Menim, da je prav, da se o tem razpravlja. Navsezadnje je Slovenija nastala na podlagi realizacije načela samoodločbe in to pravico priznamo vsem ljudstvom in narodom," je poudaril.

Cerar je povedal, da je vlada sprejela sklep, po katerem v skladu z obstoječo prakso predlaga državnemu zboru, da o vprašanju priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države odloča na pobudo vlade, tako kot je odločal v vseh dosedanjih primerih.

"Slovenija je pri svoji ureditvi zelo posebna, kajti v drugih državah praviloma priznanja držav sprejemajo vlade, pri nas pa je po dosedanji praksi odločitev o priznanju druge države v pristojnosti državnega zbora," je pojasnil.

Premierju se zato pred razpravo v državnem zboru in končno odločitvijo zdi pomembno, da svoje delo opravi vlada, ki bo po njegovih besedah natančno preučila vse okoliščine in implikacije, ki jih s seboj prinaša priznanje palestinske države. O tem bodo obvestili državni zbor in ga spodbudili, da v tej smeri nadaljuje razpravo in sprejme ustrezno odločitev, je napovedal.