Švedsko-angleška farmacevtska družba ima sedež v Cambridgeu. Foto: EPA
Švedsko-angleška farmacevtska družba ima sedež v Cambridgeu. Foto: EPA

Zaveza z družbo AstraZeneca je podlaga za prvotni nakup 300 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU-ja in možnost nakupa še 100 milijonov dodatnih odmerkov cepiva.

Evropska komisija ob tem poudarja, da nadaljuje intenzivne razgovore tudi z drugimi proizvajalci cepiv. V četrtek so sklenili pripravljalne pogovore s podjetjem Johnson & Johnson. Ko se bo njihovo cepivo izkazalo za varno in učinkovito, bo imela Komisija pripravljen pogodbeni okvir za prvotni nakup 200 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU-ja in možnost nakupa še do 200 milijonov dodatnih odmerkov cepiva.

Sorodna novica Cilj: Do cepiva v od 12 do 18 mesecih, EU bi proizvajalcem financiral del začetnih stroškov

Sklenitev vnaprejšnje tržne zaveze s podjetjem AstraZeneca je prvi temelj pri izvajanju evropske strategije za cepiva, ki jo je Komisija sprejela junija. Cilj strategije je vsem evropskim državljanom zagotoviti kakovostna, varna, učinkovita in cenovno dostopna cepiva v 12 oz. 18 mesecih.

Bruselj: Cepivo za vsakogar

Za dosego tega cilja Komisija skupaj z državami članicami sklepa vnaprejšnje tržne zaveze s proizvajalci cepiv, s katerimi se državam članicam pridržuje oz. zagotavlja pravica do nakupa določenega števila odmerkov cepiva po določeni ceni, če in ko bo cepivo na voljo. Evropska komisija je tudi trdno odločena, da bo zagotovila, da bo cepivo dobil vsakdo, ki ga bo potreboval, in sicer povsod po svetu. Dokler ne bomo varni vsi, ne bo varen nihče, še poudarjajo v Bruslju.