Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

O zadnjih informacijah glede stanja obolevnosti in iskanja cepiva zoper novi koronavirus se je v Odmevih z vodjo vladne strokovne svetovalne skupine pogovarjal Igor E. Bergant.

Kakšna je vaša ocena trenutnega stanja? Vtis je, da v Sloveniji še vedno relativno dobro shajamo s položajem, sploh če pogledamo onstran meja v Evropi, kjer število okužb hitreje narašča.
Trenutno stanje je glede na okoliščine zadovoljivo. Imamo kar nekaj vnosov iz tujine, tudi širjenje v državi. V zadnjem času smo opazili, da se ti dve krivulji križata. Pred šestimi tedni smo imeli več vnosov iz tujine, sledil je val prenašanja znotraj države, zdaj ponovno naraščajo vnosi iz tujine, medtem ko se je situacija v državi umirila ter je v obsegu, ki ga zmore obvladovati terenska epidemiološka služba, kar je zelo pomembno.

Sorodna novica Potrjenih deset okužb, brez novih smrtnih žrtev

O virusu vemo več, v preteklih mesecih smo pridobili nekaj izkušenj – ponekod v Evropi so se šolarji že vrnili v šole, to nas še čaka. Ali za jesen predlagate nove ukrepe, morda drugačne pristope, zlasti ko gre za nadzore nad žarišči in superprenašalci?
Ničesar posebnega. Bistven je intenziven pristop terenske epidemiološke službe. Ta bo moral biti intenzivnejši še posebej na začetku šole, na to kažejo tudi nekatere tuje raziskave – da je ponovni vstop v šolo mogoč, če ima država dobro epidemiološko službo, ki zamejuje kakršen koli izbruh, ki bi nastal zaradi tega.

Bo testiranj več kot prej? Poleti jih je zdaj nekoliko manj.
Nekoliko manj je dejansko okužb dihal, ki so vzrok za testiranje, pa tudi ljudje so na dopustu, in če so blago bolni, ne gredo k zdravniku. Jeseni pričakujemo več različnih obolenj dihal, različnih viroz. Testiranje bo moralo biti intenzivno, da nam bo uspelo najti bolnike s covidom-19 in jih zamejevati.

Pomembna odkritja raziskovanja koronavirusa

Kakšno pa je stanje na področju zdravil – smo na evropski in svetovni ravni?
V Sloveniji imamo na razpolago zdravilo remdesivir, ki se je izkazalo za učinkovito pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 vsaj do neke mere. Ob tem bi lahko v določenih primerih uporabili staro protivnetno zdravilo deksametazon, za katerega tudi zadnje raziskave kažejo, da je učinkovito pri bolnikih v teh zadnjih fazah.

Vsega tega imamo dovolj?
Dovolj. Količine remdesivirja so seveda omejene, a z nabavo se ukvarja tudi Evropska komisija, ki bo priskrbela enakomerno za vse države. Trenutno ga dobi vsak bolnik, ki ga v Sloveniji potrebuje.

Evropska unija je tista, ki se v imenu vseh članic pogaja za cepivo. Tu verjetno ni bojazni, da bi Slovenija ostala prikrajšana ali brez cepiva, ko bo to enkrat na voljo?
Mislim, da ne. Smo del EU-ja in EU bo po načrtu poskrbel za vse svoje članice enako.

Vemo, koliko bi pri nas potrebovali cepiva?
V strokovni in posvetovalni skupini za cepljenje pri NIJZ-ju smo o tem razmišljali, predstavljamo si, da nekaj podobnega, kot je delež precepljenih pri tistih cepivih, ki se plačujejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, niso pa obvezna. Ta delež se giblje okoli 50 odstotkov, morda 60 odstotkov v tem primeru. To bo odvisno tudi od tega, za katere skupine prebivalstva bo to cepivo učinkovito. Tega še ne vemo.

Države sporočajo, koliko cepiva potrebujejo

Verjetno pa so že jasni kriteriji, po katerih bomo v Sloveniji cepili ljudi?
V prvi vrsti bi bilo smiselno precepiti ljudi, ki so v prvih bojnih vrstah – v zdravstvu, oskrbi starejših, policiji. Če bo cepivo učinkovito tudi pri starejših, je smiselno čim prej precepiti ta del populacije. Če bo cepivo pri teh skupinah manj učinkovito, kot je to pri gripi, pa je bistveno, da se precepijo vsi tisti, ki z ranljivimi populacijami prihajajo v stik.

Po najnovejši raziskavi Inštituta Mediana se prebivalci Slovenije še vedno pretežno držimo osnovnih navodil za preprečevanje okužbe. Tu je stopnja ozaveščenosti očitno višja, kot je ponekod drugje. Ker prihaja jesenski čas, ko bo situacija drugačna – kaj lahko zdaj, v drugi polovici poletja, storimo za to, da bi čim bolje prestali jesen in zimo?
Ni pametno, da se vrnemo bolni s počitnic in da bolni otroci vstopajo v šolo. To bi pomenilo težavo že takoj na začetku. Pametno je upoštevati vse ukrepe, ki so v veljavi. Glede na to, da se nam je znova zmanjšalo število bolnikov, ki so zboleli zaradi stika v državi, menim, da so ukrepi sorazmerni in učinkoviti ter da se jih Slovenci kar dobro držimo.

Zdravstvo pričakuje povečan val okužb konec avgusta