Foto: EPA
Foto: EPA

Dogovorjena tehnična specifikacija zajema strukturo podatkov in mehanizme kodiranja, vključno s kodo QR, ki bodo zagotovili, da bo mogoče vse certifikate, digitalne ali na papirju, brati in preverjati po vseh državah Evropske unije.

Smernice predvidevajo tudi skupen portal EU-ja, na katerega se bodo povezale države članice in bo omogočal izmenjavo ključev za elektronsko podpisovanje. Tako bo mogoče preveriti verodostojnost digitalnih zelenih certifikatov po vsej Uniji, pri tem pa prehod osebnih podatkov imetnikov potrdil prek portala ne bo potreben, so sporočili v Bruslju.

Sorodna novica Članice EU-ja želijo covidno potrdilo uvesti do poletja

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal, da gre za mejnik pri vzpostavitvi digitalnega zelenega potrdila na ravni EU-ja.

"Evropska komisija bo pripravljena do 1. junija"

"Evropska komisija bo pripravljena do 1. junija. Pripravljena bo tudi na povezovanje držav članic, tako da lahko zagotovimo, da bo sistem vzpostavljen do poletne sezone. Pripravljeni smo podpreti države članice pri njihovih prizadevanjih, da čim prej uvedejo potrebno tehnično infrastrukturo," je še dejal Breton.

Sorodna novica Kaj je dobro vedeti pred načrtovanjem dopusta

"S cepljenji, ki pospešeno potekajo po celotni Uniji, sodelujemo z državami članicami, saj smo se zavezali, da bomo to infrastrukturo vzpostavili v ambicioznem časovnem okviru. Je ključnega pomena za pomoč državam članicam v boju proti pandemiji, hkrati pa državljanom omogoča usklajeno in varno uresničevanje pravice do prostega gibanja," je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

"Prejšnji teden smo pozdravili sprejetje pogajalskega mandata od Sveta, zdaj se veselimo glasovanja prihodnji teden na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Smo na poti k našemu cilju, da imamo certifikat do junija in Evropejcem letos poleti omogočimo varno potovanje," pa je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.