Udeležba na EU volitvah je bila rekordno nizka tudi v Sloveniji. Foto: BoBo
Udeležba na EU volitvah je bila rekordno nizka tudi v Sloveniji. Foto: BoBo

Končni podatki o udeležbi na volitvah Evropskega parlamenta maja so pokazali, da je bila vendarle rekordno nizka. To je hud udarec za vodilne evropske politike, ki so maja proslavljali, ker jim je po treh desetletjih uspelo obrniti ali vsaj ustaviti negativno smer.

"Prva dobra novica te noči je, da smo končno premagali upadanje udeležbe na evropskih volitvah," je bil tedaj zgovoren vodja evropskih liberalcev na volitvah Guy Verhofstadt.

Volilna udeležba na evropskih volitvah leta 2009 je bila namreč 43-odstotna, letošnji izidi po zaprtju volišč 25. maja pa so napovedovali 43,09-odstotno udeležbo.

Po končnih izidih, ki jih je Evropski parlament objavil na svoji spletni strani 25. julija, pa je bila uradna volilna udeležba na letošnjih evropskih volitvah le 42,54-odstotna.

Do popravka navzdol dva meseca po volitvah je sicer prišlo zaradi podatkov o nižji volilni udeležbi v Španiji in Italiji, poroča spletni bilten EUobserver.

V nekaterih državah EU-ja z Nemčijo in Francijo na čelu se je volilna udeležba v primerjavi z letom 2009 resda povečala, a v večini držav je padla.

Najnižja udeležba, 13,05-odstotna, je bila na Slovaškem. V Sloveniji je bila 24,55-odstotna, medtem ko je bila pred petimi leti 28,37-odstotna, leta 2004 pa 28,35-odstotna.