Uradni delni izidi se ne razlikujejo od tistih, ki so jih napovedale vzporedne volitve. Foto: MMC RTV SLO
Uradni delni izidi se ne razlikujejo od tistih, ki so jih napovedale vzporedne volitve. Foto: MMC RTV SLO
Evropske volitve
V Evropskem parlamentu bodo v novem sklicu sedeli Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Lojze Peterle, Franc Bogovič, Igor Šoltes, Ivo Vajgl in Tanja Fajon. Foto: MMC RTV SLO
Kako smo volili? (vzporedne volitve)
Izidi vzporednih volitev in prvi odzivi
Volilna udeležba nižja kot pred petimi leti

SDS je prejel 24,86 odstotka glasov in bo imel v novem parlamentu tri poslance, skupna lista NSi+SLS je prejela 16,46 odstotka glasov in bo imela dva mandata, lista Verjamem je zbrala 10,5 odstotka glasov in bo imela en mandat, po en mandat pa bosta imeli še stranki DeSUS, ki je prejel 8,16 odstotka glasov, in SD, ki je prejel 8,05 odstotka glasov.

Pozitivna Slovenija je dobila 6,62 odstotka glasov, Združena levica 5,48 odstotka glasov, lista Kacin - Konkretno 4,86 odstotka glasov, SNS je prejel 4,05 odstotka glasov. Sledijo Sanjska služba s 3,59 odstotka glasov, Piratska stranka Slovenije z 2,58 odstotka glasov, Solidarnost, ki je zbrala 1,67 odstotka glasov, Državljanska lista je dobila 1,12 odstotka glasov, Zares 0,91 odstotka glasov, Zeleni Slovenije 0,73 odstotka glasov in Slovenski narod 0,35 odstotka glasov.

Iz SDS-a bodo tako v Evropskem parlamentu sedeli Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin, skupno listo SLS-a in NSi-ja bosta zastopala Lojze Peterle in Franc Bogovič, listo Verjamem bo v Evropskem parlamentu zastopal Igor Šoltes, stranko DeSUS Ivo Vajgl, stranko SD pa Tanja Fajon. Vsi razen Patricije Šulin so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

Državna volilna komisija je preštela vse glasovnice, uradni izidi pa bodo objavljeni, ko bodo prešteli tudi glasovnice, ki so prispele po pošti.

Potrjen izid vzporednih volitev
Izidi so tako zelo podobni tistim vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija izvedla agencija Mediana, kjer je SDS dobil 24 odstotkov glasov, skupna lista SLS-a in NSi-ja je dobila nekaj več kot 15 odstotkov glasov, sledile pa so lista Verjamem, stranka DeSUS in stranka SD. Anketa je bila izvedena na vzorcu 7.966 ljudi.

Pozitivna Slovenija je po vzporednih volitvah prejela nekaj več kot šest odstotkov glasov, Združena levica slabih šest odstotkov, lista Kacin - Konkretno je prejela 5,5 odstotka glasov, Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka je dobila 4,4 odstotka glasov, Sanjska služba 3,6 odstotka glasov, Piratska stranka Slovenije 2,5 odstotka glasov, Solidarnost je dobila 1,5 odstotka glasov, po en odstotek glasov so prejeli Državljanska lista in Zeleni Slovenije, Zares je dobil 0,7 odstotka glasov, Slovenski narod pa 0,4 odstotka.

Volilna udeležba 24-odstotna
Volilna udeležba je bila do 19. ure 24,08-odstotna. Najvišja udeležba je bila 32,9-odstotna v volilni enoti Ljubljana - Vič Rudnik III, najnižja pa v Lendavi, kjer je volilo le 15,8 odstotka volilnih upravičencev. Volivci so na tokratnih volitvah oddali 404.958 glasovnic, med temi je bilo 17.071 glasovnic neveljavnih.

Kako smo volili? (vzporedne volitve)
Izidi vzporednih volitev in prvi odzivi
Volilna udeležba nižja kot pred petimi leti