V operaciji Mare Nostrum je sodelovala tudi Slovenija z vojaško ladjo Triglav. Foto: EPA
V operaciji Mare Nostrum je sodelovala tudi Slovenija z vojaško ladjo Triglav. Foto: EPA

Italija je namreč končala operacijo Mare Nostrum, ki se je začela leta 2013 po brodolomu, v katerem je umrlo več kot 300 beguncev na poti v Evropo.

Operacija Triton bo imela na voljo na mesec 2,9 milijona evrov oziroma le tretjino sredstev v primerjavi z operacijo Mare Nostrum. Nekateri strokovnjaki po poročanju BBC-ja opozarjajo, da tako omejena sredstva otežujejo EU-ju, da rešuje migrante v težavah v mednarodnih vodah.

Kot je dejal generalni sekretar Evropskega sveta za begunce Michael Diedring, je "obžalovanja vredno", da je za EU pomembnejši nadzor na mejah kot pa akcije iskanja in reševanja.

Evropska komisija je sporočila, da bi kakršno koli povečanje sredstev za operacijo Triton prihodnje leto zahtevalo odobritev Evropskega parlamenta in vlad članic EU-ja.

Manj ladij, manj možnosti za reševanje
Triton, ki ga vodi agencija EU-ja za meje Frontex, bo obsegal šest ladij, štiri letala in helikopter ter 65 ljudi. BBC ob tem poroča, da bo zaradi manjšega števila ladij obstajalo tveganje, da bodo reševalci do migrantov prišli pozneje.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je dejal, da je Italija z operacijo Mare Nostrum opravila svojo dolžnost. Mare Nostrum je bila začasna operacija, ki je trajala dlje, kot je bilo predvideno, je dejal. Evropska komisija je sicer opozorila, da mora Italija še naprej izpolnjevati svoje mednarodne dolžnosti glede reševanja ljudi v nevarnosti na morju.

Komisija je še dejala, da se je k sodelovanju zavezalo 21 članic Unije. Velika Britanija v operaciji ne bo sodelovala, saj meni, da takšne operacije le opogumljajo ljudi, da se odpravijo na nevarna potovanja v Evropo.

Kot poroča BBC, je samo letos v Sredozemskem morju utonilo najmanj 3.000 migrantov, ki so hoteli prispeti v Evropo.

Manj sredstev za reševanje beguncev v Sredozemlju
Manj sredstev za reševanje beguncev v Sredozemlju