Najhujša nesreča na Lampedusi se je zgodila oktobra lani, ko je umrlo 366 ljudi. Foto: EPA
Najhujša nesreča na Lampedusi se je zgodila oktobra lani, ko je umrlo 366 ljudi. Foto: EPA

V nesreči je umrlo 366 ljudi, večinoma beguncev iz Eritreje, Somalije in Gane, med umrlimi je bilo 40 otrok. 155 ljudi so rešili. Posnetki potopljene ladje, ki so jih le nekaj ur po nesreči posneli italijanski reševalci, prikazujejo številna človeška trupla, ujeta v razbitino ladje, v rimskem dnevniku pa so pojasnili, da želijo z njihovo objavo opozoriti na vsakodnevno tragedijo, za katero se Evropa ne zmeni.

Operacija Mare Nostrum navala ni ustavila
Potem ko je nov brodolom le dva tedna pozneje prinesel nove smrtne žrtve, je italijanska vlada začela operacijo za nadzor meja in pomoč beguncem Mare Nostrum. Operacija, ki državo na mesec stane 10 milijonov evrov, je preprečila nove smrtne žrtve, a navala ni ustavila; od januarja se je na južnoitalijanski obali izkrcalo več kot 25.000 priseljencev in beguncev, medtem ko jih je lani v celotnem letu prispelo 43.000.

"Reševanje nezakonitih priseljencev je odgovornost Italije, a bi jo morale prevzeti tudi druge države. Ne moremo jih pustiti, da umrejo v morju, in ne ukrepati. A je za zdaj Italija edina država, ki prevzema odgovornost," je povedala Giusi Nicolini, županja Lampeduse.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je ob tem zagrozil, da bo Italija ukinila nadzor in priseljencem omogočila prost izhod iz države v druge dele Evropske unije, če operacija Mare Nostrum ne bo postala skupna operacija Evropske unije.

Mojca Širok, TV Slovenija

Pretresljivi posnetki nesreče z Lampeduse
Pretresljivi posnetki nesreče z Lampeduse