V Budimpešti že več dni potekajo protesti proti zakonu. Foto: Reuters
V Budimpešti že več dni potekajo protesti proti zakonu. Foto: Reuters

Nadaljnji koraki komisije bodo odvisni od teh ugotovitev, je v Bruslju dejala govorka komisije Dana Spinant. "Ne bomo sramežljivi, izrazili bomo svoja stališča ali mnenja," je zagotovila.

Opozorila je na "pomembne pravne in politične korake", ki jih je EU sprejel za oblikovanje strategije za zaščito pravic pripadnikov skupnosti LGBT.

Komisija bo preverila, pod katerimi vidiki in v katerih točkah je madžarska zakonodaja skladna ali ne z zakonodajo EU-ja ali z njenimi načeli.

Glede diskriminacije imajo pri komisiji jasno stališče in se čutijo zavezani temu, da naslavljajo neenakost in težave, s katerimi se spopadajo pripadniki LGBT v Evropi, so še poudarili.

Globoko obžalovanje glede novega zakona na Madžarskem je izrazil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. "Pri oblikovanju lastne identitete morajo imeti mlajše generacije dostop do informacij, ki odražajo sodobno in resnično odprto družbo v vsej njeni raznolikosti. Nikogar ne bi smeli cenzurirati," je na Twitterju sporočil Reynders.

Kritike zakona tudi iz ZDA

Sorodna novica Madžarski parlament ob protestih potrdil zakon, ki omejuje razpravo o LGBT-ju

Madžarski parlament, v katerem ima večino desna stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, je v torek potrdil predlog zakona, ki prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu, kar v praksi pomeni tudi prepoved razprave o skupnosti LGBT.

Kritiki menijo, da gre za kratenje pravic pripadnikov te skupnosti.
Zaskrbljenost zaradi sprejetja zakona so izrazili tudi v Washingtonu, nevladna organizacija Amnesty International pa ga je označila za črn dan za pravice LGBT-ja na Madžarskem.

Zakon med drugim prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti in tudi oglaševanje na temo LGBT-ja. Pouk spolne vzgoje prav tako po novem zakonu ne sme biti namenjen spodbujanju ločevanja med spoloma, spremembe spola ali homoseksualnosti.