Foto: BoBo
Foto: BoBo
Generalni sekretar društva Integriteta - Transparency International Slovenia Vid Doria je bil zadovoljen z odzivom slovenskih kandidatov za evropske poslance. Foto: BoBo

Globalna protikorupcijska koalicija Transparency International (TI) je pred evropskimi volitvami na kandidate za evropske poslance naslovila "Zavezo za boj proti korupciji", s katero želijo prihodnje evropske poslance spodbuditi k večjemu zavedanju problematike korupcije tako od lokalne do mednarodne ravni.

"Korupcija je velik problem in ukrepi za zajezitev tega pojava so nujno potrebni," je opozoril generalni sekretar društva Integriteta - Transparency International Slovenia Vid Doria.

Temelji namen projekta je zaveza kandidatov ali političnih strank za boj proti korupciji in spodbujanje preglednosti, odgovornosti in integritete v institucijah EU-ja ter pri izvajanju politik in sprejemanju zakonodaje, pravijo v Društvu Integriteta.

Zavezo so v podpis poslali vsem kandidatom na evropskih volitvah in njihov pozitiven odziv je bil, v primerjavi z drugimi evropskimi državami, nadpovprečen, saj jo je podpisalo 64,4 odstotka vseh kandidatov. V drugih primerljivih manjših državah EU-ja je omenjeno zavezo podpisalo zgolj med 13 do 30 odstotkov kandidatov.

V TI-ju so se namreč odločili, da v manjših državah, ki sodelujejo v projektu, k podpisu zaveze pozovejo vse kandidate, v večjih le stranke in vodilne na kandidatnih listah, za obe možnosti pa so se, denimo, odločili v Nemčiji, Italiji, Franciji, Cipru in na Nizozemskem.

SDS-a zaveza ne zanima
"Veseli smo, da se je toliko kandidatov odločilo za podpis," je povedal Doria. Ob tem je zanimivo, da so podpise zavez popolnoma ali delno ignorirale največje slovenske parlamentarne stranke, SDS, PS in SD. Zaveze namreč ni podpisal noben kandidat največje parlamentarne stranke.

Doria je povedal, da obžalujejo takšno odločitev, zakaj niso želeli podpisati, pa v društvo Integriteta nočejo špekulirati.

"Odgovora, zakaj so se tako odločili, nismo dobili. Nekateri kandidati so vsaj poslali odgovor, zakaj se niso odločili za podpis zaveze," je povedal Doria in dodal, da upajo, da bodo njihovi izvoljeni poslanci to storili po izvolitvi, saj so v TI-ju pripravljeni sodelovati tudi s tistimi, ki niso podpisali zaveze. "Interes vseh je, da se ničelna stopnja korupcije uveljavi tudi v praksi," je opozoril.

Kaj so morali podpisati poslanski kandidati?
S podpisom zaveze so se potencialni evropski poslanci ali politične stranke zavezali, da bodo v prihodnjem mandatu Evropskega parlamenta delovali v dogovoru s civilno družbo in drugimi relevantnimi akterji za izpolnitev glavnih protikorupcijskih ciljev, kot so, da bosta upravljanje in sprejemanje zakonov institucij EU-ja postala svetovni model transparentnosti, odgovornosti in integritete.

EU bo spodbujal večjo integriteto in preglednost v javni porabi ter pobude in zakonodaje, ki bodo dajale učinkovito zaščito žvižgačem v javnem, zasebnem in neprofitnem sektorju.

Generalni sekretar Integritete je še poudaril, da poslanski kandidati niso podpisali neke zaveze, ki bo ostala zgolj mrtva črka na papirju, temveč bodo za evropske poslance organizirali izobraževanje in pomoč pri prepoznavanju korupcije in da bodo izvajali monitoring poslancev, ali so aktivni pri izpolnjevanju zavez. Rezultate nameravajo javno objaviti.