Goran Klemenčič je v pogovoru za Večer pojasnil, da dogajanje po njihovem odstopu v velikem delu potrjuje razloge, ki so jih navedli v odstopni izjavi. Foto: BoBo
Goran Klemenčič je v pogovoru za Večer pojasnil, da dogajanje po njihovem odstopu v velikem delu potrjuje razloge, ki so jih navedli v odstopni izjavi. Foto: BoBo

Zavreli smo temperaturo protikorupcijskega diskurza, postavili standarde, tempo in retoriko, na katero to okolje ni bilo pripravljeno. In je potem od vsega vzelo samo tisto, kar je komu ustrezalo - afere, medsebojna obtoževanja, politikantstvo, zarote in dvojni standardi.

Goran Klemenčič o odzivih na delovanje KPK-ja
Janez Janša na javni seji senata višjega sodišča v zadevi Patria, 19. 3. 2014
Goran Klemenčič je povedal, da je Janez Janša kot premier izrazil podporo in zahvalo KPK-ju, ker je tako dejaven pri razkrivanju bančne sistemske korupcije. Foto: BoBo

Goran Klemenčič je v pogovoru za Večer pojasnil, da dogajanje po njihovem odstopu v velikem delu potrjuje razloge, ki so jih navedli v odstopni izjavi.

Po njegovih besedah se namreč potrjujeta popolna politizacija omejevanja korupcije in dejstvo, da se slovenska politika ni ne pripravljena ne sposobna spoprijeti z dejstvom, da so za sistemske spremembe na tem področju odgovorni nosilci oblasti in ne samo organi nadzora in pravosodja.

"Namesto tega smo problem do onemoglosti histerizirali," pravi Klemenčič, ki priznava, da je k temu prispeval tudi KPK s svojim delom.

"Zavreli smo temperaturo protikorupcijskega diskurza, postavili standarde, tempo in retoriko, na katero to okolje ni bilo pripravljeno. In je potem od vsega vzelo samo tisto, kar je komu ustrezalo - afere, medsebojna obtoževanja, politikantstvo, zarote in dvojni standardi," je povedal Klemenčič.

Opozoril je, da sta tako predsednik SDS-a Janez Janša kot nekdanji predsednik PS-ja Zoran Janković, ki ju je obremenilo poročilo KPK-ja, še vedno "tukaj" in predvsem njun podporni mehanizem je še tukaj, "pri enem iz fanatične, skoraj religiozne, pri drugem iz čisto interesne, lobistične vdanosti".

Korupcija ima več botrov
Sicer pa sistemska korupcija po njegovem mnenju nima enega obraza. "Obsežen telefonski imenik ima. V tem je problem. Boter slovenske korupcije je ta, oni, tretji - tega ni. So bolj ali manj izpostavljeni ljudje, ki se menjajo v vlogah in jih združujejo interesi – finančni ali oblastni," je povedal nekdanji predsednik KPK-ja.

Pri stanju v zdravstvu je Klemenčič opozoril, da koraka nazaj ni več. Zdravstveni sistem se je po njegovem mnenju v očeh javnosti, podobno kot politični, povsem kriminaliziral. Obenem pa imamo v Sloveniji na področju zdravstva še vedno enega najmanj transparentnih sistemov javnega naročanja, opozarja. Na vprašanje, kdo onemogoča ukrepe za večjo transparentnost, pa je odgovoril, da imena nima, a ve, da ni samo eno.

Janša je pohvalil Klemenčiča
Klemenčič se odzval tudi na zapis Janeza Janše na Twitterju o zaposlitvi namestnika predsednika KPK-ja Roka Praprotnika v NLB-ju, kjer je Janša zapisal: "Eureka! Sedaj vsem jasno, zakaj KPK ob izginulih mlr€ ni odkrila nobenega večjega konkretnega primera korupcije v NLB."

"Takšne izjave so ne samo neresnične, ampak preprosto žaljive. In to od človeka, ki me je kot predsednik vlade enkrat klical po telefonu glede nekih sprememb zakonodaje ter pri tem izrazil podporo in zahvalo KPK-ju, ki je tako dejavna prav pri razkrivanju bančne sistemske korupcije," je razložil Klemenčič.

Omenil je še, da so na koncu že izjemno težko delali, tudi zato, ker so že skoraj celotni eliti v politiki in v državnih podjetjih "šli na živce" in niso imeli več sogovornikov.

Navedel je tudi, da med ministrovanjem Vinka Gorenaka ni bilo možnosti, da bi z generalnim direktorjem policije Stanislavom Venigerjem navezali kakršne koli stike, saj da je bila v njegovem uradu tiha prepoved komunikacije z njimi. Pod ministrom Gregorjem Virantom pa jih Veniger redno vabi na različne sestanke in kolegije.

Gorenak pravi, da ni dajal navodil
Na zadnjo izjavo se je že odzval nekdanji notranji minister Vinko Gorenak. "V času, ko sem opravljal funkcijo ministra za notranje zadeve, nisem policiji ali njenemu generalnemu direktorju dajal ne formalnih ne neformalnih navodil glede komunikacije s KPK-jem. V tem smislu tudi pozivam generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja, da javnosti pojasni, ali so obstajala kakršna koli uradna oziroma formalna ali pa neuradna oziroma tiha navodila v zvezi s komunikacijo s KPK-jem," je zapisal Gorenak.

"Omenjene trditve predsednika KPK-ja v odstopu o tem, da ni imel nobenih komunikacij s policijo in ministrstvom za notranje zadeve, zavrača tudi dejstvo, da je sestankoval z državno sekretarko Barbaro Brezigar v njeni pisarni, kjer sem ga imel priložnost pozdraviti tudi sam," je še dodal.

Zavreli smo temperaturo protikorupcijskega diskurza, postavili standarde, tempo in retoriko, na katero to okolje ni bilo pripravljeno. In je potem od vsega vzelo samo tisto, kar je komu ustrezalo - afere, medsebojna obtoževanja, politikantstvo, zarote in dvojni standardi.

Goran Klemenčič o odzivih na delovanje KPK-ja