Po mnenju Peterleta gre v Sloveniji kar za evrofobijo. Foto: BoBo
Po mnenju Peterleta gre v Sloveniji kar za evrofobijo. Foto: BoBo


Med drugim so se dotaknili razlogov za naraščajoči evroskepticizem v Evropi in vprašanja nizke volilne udeležbe na evropskih volitvah. Nosilec liste SDS-a Milan Zver je menil, da je bil glavni razlog za evroskepticizem zadnja leta predvsem kriza, a ker jo je večji del Evrope v glavnem že premagal, se razmere izboljšujejo.
Njegova strankarska kolegica Romana Tomc je dodala, da se je Slovenija pred desetletjem odločila postati del velike evropske družine, kljub temu pa ostaja naša domovina. Sicer pa bi po njenem mnenju lahko imela od EU-ja še veliko večje koristi tudi v materialnem smislu, če bi jih znala bolje izkoristiti.

Nosilec skupne liste SLS-a in NSi-ja Alojz Peterle, ki v EU-ju za Slovenijo vidi zgolj koristi, pa je mnenja, da pri nas ne gre zgolj za evroskepticizem, pač pa kar evrofobijo, ki ne prihaja zgolj od določenih skupin, ampak kar od zdajšnjih vladnih strank. Kandidat iste liste Aleš Hojs je prav tako menil, da je v Sloveniji preveč negativne kampanje o tem, da EU ne funkcionira, ob tem pa po drugi strani mladi bežijo prav v najbolj razvite evropske države.