Volitev v Evropski parlament se je udeležilo nekaj manj kot 25 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: BoBo
Volitev v Evropski parlament se je udeležilo nekaj manj kot 25 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: BoBo

V tujini je glasovalo skupaj 7.224 ljudi, od tega 6.021 po pošti, na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini pa 1.203 volivci. Zdaj so tako znani neuradni, a končni izidi volitev v Evropski parlament. Poročilo o izidih volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament bo DVK predvidoma sprejel 10. junija, ko bodo izidi postali tudi uradni.

Koliko glasov so prejele posamezne liste, si lahko ogledate tukaj.

Sprememb v razdelitvi mandatov ni bilo
Neuradni končni izidi po vseh preštetih glasovih kažejo, da je stranka SDS kot zmagovalka volitev prejela 24,79 odstotka glasov in dobila tri mandate v Evropskem parlamentu, sledi skupna lista NSi in SLS s 16,52 odstotka glasov in dvema mandatoma. S po enim mandatom so se v Evropski parlament uvrstile še liste Verjamem (10,36 odstotka glasov), DeSUS (8,15 odstotka glasov) in SD (8,08 odstotka glasov).

Za omenjenimi listami so se zvrstile še liste Pozitivna Slovenija (6,63), Koalicija Združena levica (5,47 odstotka), Kacin - konkretno (4,91), SNS (4,04), Sanjska služba (3,55), Piratska stranka Slovenije (2,56), Solidarnost (1,67), DL (1,14), Zares (0,95), Zeleni Slovenije (0,82) in Slovenski narod (0,36 odstotka glasov). Volilna udeležba je bila 24,43-odstotna.

S preferenčnimi glasovi v Bruselj Fajonova in Bogovič
Letošnje volitve v Evropski parlament so postregle z nekaterimi presenečenji, saj so volivci s preferenčnimi glasovi premešali karte znotraj posameznih list. Tako na listi SD-ja ni bil izvoljen nosilec liste, nekdanji predsednik SD-ja Igor Lukšič, ampak s preferenčnimi glasovi dosedanja evropska poslanka Tanja Fajon. Na skupni listi NSi-ja in SLS-a pa je bil v Evropski parlament izvoljen tudi predsednik SLS-a Franc Bogovič, ki je kandidiral kot osmi na listi.