V petek opolnoči se je iztekel rok za vlaganje kandidatur za volitve osmih slovenskih predstavnikov v Evropski parlament. Foto: BoBo
V petek opolnoči se je iztekel rok za vlaganje kandidatur za volitve osmih slovenskih predstavnikov v Evropski parlament. Foto: BoBo

Za sedeže v Evropskem parlamentu se bodo tako potegovale liste: SD, DeSUS, SDS, NSi in SLS, Solidarnost, Sanjska služba, Verjamem - lista Igorja Šoltesa, PS, Stranka slovenskega naroda, Zeleni Slovenije, lista Kacin - Konkretno, SNS, Združena levica, Zares, Piratska stranka Slovenije in DL.

Državna volilna komisija pa je zavrnila kandidatno listo zunajparlamentarne stranke Naprej Slovenija, saj so njeni predstavniki namesto zahtevanih 1.000 priložili le štiri podpise volivcev. V omenjeni stranki namreč menijo, da bi morali biti podpisi volivcev enakovredni podpisom poslancev. DVK je kandidaturo zavrnil, v stranki pa se bodo najverjetneje s pritožbo obrnili na vrhovno sodišče.

Po potrditvi kandidatnih list bo DVK v torek z žrebom določil vrstni red kandidatnih list na glasovnici.

Po pošti jih bo glasovalo 323, na predstavništvih 292
V četrtek se je sicer iztekel rok, do katerega so lahko volivci, ki bodo na dan volitev začasno v tujini, zahtevali glasovanje po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Takšno glasovanje je skupno zahtevalo 613 volivcev - 292 jih bo glasovalo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, 323 pa po pošti.

Po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih lahko sicer glasuje tudi okrog 70.000 volivcev s stalnim prebivališčem v tujini. Njim se za glasovanje ni treba posebej prijaviti, pač pa po pošti prejmejo volilno gradivo. Volivcev na drugih celinah je DVK že poslal prazne glasovnice, volivcem po Evropi pa bodo glasovnice poslali takoj, ko bodo natisnjene.