Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, bo nova enota na začetku, leta 2021, štela 5.000 pripadnikov, polno delujoča pa bo do leta 2027 z 10.000 pripadniki. Poleg tega bo ustanovljen tudi nabor za odziv v izrednih razmerah.

Pripadnika Frontexa na zunanji meji Evropske unije, bolgarsko-turški meji pri mejnem prehodu Kapitan Andrejevo. Foto: EPA
Pripadnika Frontexa na zunanji meji Evropske unije, bolgarsko-turški meji pri mejnem prehodu Kapitan Andrejevo. Foto: EPA

Stalna enota bo sestavljena iz mejnih policistov in obalne straže, zaposlene v agenciji Frontex, pa tudi iz uslužbencev, obvezno napotenih iz držav EU-ja.
Posodobljena Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) bo lahko podprla postopke vračanja v državah članicah, na primer z identifikacijo nedovoljeno prebivajočih državljanov tretjih držav in s pomočjo državnim oblastem pri pridobitvi potovalnih dokumentov.

Evropski parlament potrdil okrepitev Frontexa

Metsola: Zakon za spopadanje z migracijami in čezmejnim kriminalom
Poročevalka, malteška poslanka Roberta Metsola je poudarila, da bo ta zakon spremenil način spoprijemanja Evropske agencije za mejno in obalno stražo z migracijami, okrepitvijo boja proti čezmejnemu kriminalu, zaščito temeljnih pravic in pomočjo pri učinkovitem vračanju tistih, ki niso upravičeni do zaščite.

"Naše vodilno načelo je bila pravičnost do tistih, ki potrebujejo zaščito, trdnost do tistih, ki do nje niso upravičeni, in ostrost do tistih, ki skušajo izkoristiti najranljivejše ljudi na planetu," je poudarila.

Poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD) je v razpravi dejala, da je pomembno, da države članice obdržijo glavno odgovornost za upravljanje svojih meja. Ob tem je izrazila zaskrbljenost, ali so dovolj zavarovali temeljne pravice tistih posameznikov, ki jih bo Frontex vračal v tretje države.

Zakon so podprli 403 poslanci, 162 jih je bilo proti, 44 se jih je vzdržalo. Besedilo mora uradno potrditi Svet EU-ja, preden bo začelo veljati.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je še zadnjič v svojem mandatu nagovoril Evropski parlament. Foto: EPA
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je še zadnjič v svojem mandatu nagovoril Evropski parlament. Foto: EPA

Juncker za slovo: Ljubim Evropo, živim Evropo
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je še zadnjič nagovoril poslance. "Evropo je treba ljubiti. Če je ne ljubimo, potem nismo sposobni ljubezni. Ljubim Evropo, živim Evropo," je dejal Juncker v svojem zadnjem nagovoru aktualnim evropskim poslancem.

Brexit pomemben, še pomembnejše vsakdanje življenje državljanov
Poudaril je, da so v tem mandatu Evropske komisije uresničili 350 zakonodajnih predlogov. Med dosežki je med drugim navedel odpravo mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije. "Brexit je pomemben, še pomembnejše je vsakdanje življenje državljanov," je dodal Juncker. Izrazil je obžalovanje, da jim na področju azilne in migracijske politike ni uspelo najti skupne evropske rešitve. Ob tem pa je pozval države članice, naj vendarle uveljavijo dogovor o boljšem varovanju zunanjih meja Evropske unije. "Gremo, predlogi so na mizi," je pozval predsednik Evropske komisije, ki je položaj nastopil leta 2014, mandat pa se mu izteče konec oktobra.