Po mnenju evroposlancev bi bilo treba zakonske zveze oziroma registrirane partnerske skupnosti, sklenjene v eni državi članici, na enoten način priznati v vseh članicah. Foto: EPA
Po mnenju evroposlancev bi bilo treba zakonske zveze oziroma registrirane partnerske skupnosti, sklenjene v eni državi članici, na enoten način priznati v vseh članicah. Foto: EPA

Za resolucijo je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovalo 387 poslancev, proti jih je bilo 161, 123 pa se jih je glasovanja vzdržalo, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Od slovenskih evroposlancev so za resolucijo glasovali Tanja Fajon in Milan Brglez (oba S&D/SD) ter Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ). Proti sta glasovala Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS). Ljudmila Novak (EPP/NSi) in Franc Bogovič (EPP/SLS) sta se glasovanja vzdržala.

Po mnenju evroposlancev bi bilo treba zakonske zveze oziroma registrirane partnerske skupnosti, sklenjene v eni državi članici, na enoten način priznati v vseh članicah. Vse države članice EU-ja so ob tem pozvali, naj odrasle, navedene v otrokovem rojstnem listu, priznajo kot njegove zakonite starše. Poslanci želijo, da bi imele t. i. mavrične družine enako pravico do združitve družine kot pari različnih spolov in njihove družine. V želji, da bi zagotovili, da otroci ne bi ostali brez državljanstva, ko se njihove družine preselijo iz ene države članice v drugo, zagovarjajo, da bi bilo treba družine obravnavati enako po vsej Uniji.

V resoluciji so poudarili še, da bi morali imeti državljani, ki pripadajo skupnosti LGBTIQ, možnost, da uveljavljajo vse svoje pravice, vključno s pravico do prostega gibanja kjer koli v Uniji.

Evropski poslanci podprli skupnost LGBTIQ

Poziv k ukrepanju proti Varšavi in Budimpešti

Ob tem so Evropsko komisijo pozvali, naj proti Romuniji sprejme ukrepe za uveljavljanje predpisov, ker romunska vlada svoje zakonodaje ni uskladila s sodbo Sodišča EU-ja, v kateri je to ugotovilo, da se določbe o zakoncu iz direktive o prostem gibanju uporabljajo tudi za istospolne pare.

Pozvali pa so tudi k ukrepanju proti Poljski in Madžarski, kjer se pripadniki skupnosti LGBTIQ spopadajo z diskriminacijo. Slovensko predsedstvo sicer načrtuje razpravo o Madžarski in Poljski za december.