Protesti proti novemu zakonu so v Budimpešti potekali tudi v sredo, dan po tem, ko je madžarski parlament potrdil zakonski predlog. Foto: Reuters
Protesti proti novemu zakonu so v Budimpešti potekali tudi v sredo, dan po tem, ko je madžarski parlament potrdil zakonski predlog. Foto: Reuters

V belgijskem parlamentu je dejal, da v EU-ju ni prostora za homofobijo, poroča časnik The Brussels Times. "EU ni bankomat, iz katerega lahko dvignete denar, nato pa vam ni treba upoštevati njegovih pravil. EU je klub z jasnimi pravili in zato morajo obstajati mehanizmi, ki bodo prisilili države članice k spoštovanju določenih pravil," je dejal.

Dodal je, da želi več članic "poslati zelo jasno sporočilo" in da bo belgijska zunanja ministrica Sophie Wilmes na zasedanju zunanjih ministrov Unije prihodnji teden sprožila to vprašanje.

"Pravice skupnosti LGBT+ so človekove pravice, ki so temelj naše povezave. Tega se ne sme dotikati: spoštovanja dostojanstva ljudi, svobode, spoštovanja demokracije, enakosti, spoštovanja vladavine prava, spoštovanja človekovih pravic in še posebej pravic manjšin," je še dodal.

Zunanja ministrica je sicer že v sredo tvitnila, da so ministri držav Beneluxa zelo zaskrbljeni zaradi zakona, ki dodatno stigmatizira osebe skupnosti LGBTQI in spodkopava svobodo izražanja. Napovedala je skupno izjavo prihodnji torek na zasedanju zunanjih ministrov v Luxembourgu.

Zakon prepoveduje tudi knjige na temo homoseksualnosti

Sorodna novica Madžarski parlament ob protestih potrdil zakon, ki omejuje razpravo o LGBT-ju

Madžarski parlament, v katerem ima večino desna stranka Fidesz, je v torek potrdil predlog zakona, ki prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti in oglaševanje na temo LGBT+. Vlada pravi, da gre za še enega od zakonov za zaščito otrok.

"Za zagotovitev zaščite pravic otrok pornografija in vsebine, ki prikazujejo spolnost za lastne namene ali spodbujajo odklon od spolne identitete, spremembo spola ali homoseksualnost, ne smejo biti na voljo osebam, mlajšim od 18 let," piše v besedilu zakona.

Pouk spolne vzgoje ne sme biti namenjen spodbujanju ločevanja med spoloma, spremembe spola ali homoseksualnosti, še piše v zakonu, ki tudi prepoveduje knjige na temo homoseksualnosti in vzpostavlja seznam organizacij, ki jim je dovoljeno izvajati spolno vzgojo v šolah.

Madžarski premier Viktor Orban je v četrtek na svoji spletni strani branil zakonodajo in zapisal, da "ni v nasprotju z nobenim vzvišenim idealom ali evropsko zakonodajo. Novi zakon preprosto jasno določa, da lahko o spolni vzgoji otrok odločajo le starši," je zapisal.

Bo na javnih mestih prepovedana tudi revija skupnosti LGBT+?

V skladu z zakonom sicer prepoved "promocije LGBTQI-ja" velja povsod tam, kjer so navzoči mladoletni. The Brussels Times navaja, da jo je mogoče razumeti kot dejansko prepoved obstoja pripadnikov skupnosti LGBTQI v javnosti.

Pri glavni medijski publikaciji skupnosti LGBT+ na Madžarskem, reviji Humen, še ugotavljajo, ali bodo lahko izvode sploh še ponujali na javnih mestih, je za Reuters povedal urednik Zsolt Erdei. Spletno stran so morali opremiti z opozorilom, da ni primerna za mlajše od 18 let.

Lani na Madžarskem prepovedali spremembo spola v dokumentih

Nova madžarska zakonodaja sledi lanskemu zakonu o prepovedi spremembe spola v osebnih dokumentih. Daniella Milla Tokodi je spol spremenila leta 2018 in je še lahko uradno spremenila svojo identiteto. "Bilo je olajšanje, odtlej lahko ljudem pogledam oči, komuniciram, se počutim izpolnjena," je povedala za Reuters.

"Ni naključje, da je med geji veliko samomorov"

Daniella Milla Tokodi. Foto: Reuters
Daniella Milla Tokodi. Foto: Reuters

"Zelo me skrbi, kako bo na Madžarskem odraščala prihodnja generacija. Ni naključno, da je med geji in transspolniki veliko samomorov. Kaj lahko nekdo stori, če se ne more počutiti izpolnjenega? Naj se skrije?" je za Reuters povedala 31-letnica.

Anketa 2000 pripadnikov skupnosti LGBT+, ki jo je izvedla LGBT-skupina Hatter, je ugotovila, da je 42 odstotkov med njimi že razmišljalo o samomoru, ena tretjina pa ga je že poskusila izvesti. Samomorilske misli imajo predvsem mladoletniki, ki so predstavljali tudi dve tretjini anketiranih.

Evropski parlament in komisija izrazila zaskrbljenost nad zakonom

Več evropskih poslancev je že obsodilo zakon kot kršenje vrednot EU-ja. Predsednica odbora za pravice žensk in enakost spolov Evelyn Regner je dejala, da zakon pomeni nadaljevanje homofobnih in transfobnih politik na Madžarskem. "Skrb vzbujajoče je, kako se pravice LGBTIQ-oseb postopno zmanjšujejo, skupnost pa postaja nevidna," je dejala.

Na sprejetje zakona se je odzvala tudi Evropska komisija. Govorka komisije Dana Spinant je v sredo dejala, da bodo novi zakon podrobneje preučili ter da bodo nadaljnji koraki komisije odvisni od teh ugotovitev.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v sredo v tvitu izrazila zaskrbljenost zaradi zakona in dodala, da preučujejo, če krši relevantno evropsko zakonodajo. "Verjamem v Evropo, ki sprejema raznolikost, ne v tisto, ki jo skriva pred našimi otroki. Nihče ne sme biti diskriminiran na podlagi spolne usmeritve," je tvitnila.