Evropski poslanci so izglasovali odvzem imunitete svojima kolegoma. Foto: Reuters
Evropski poslanci so izglasovali odvzem imunitete svojima kolegoma. Foto: Reuters

Oba evroposlanca sta medtem že izgubila članstvo v skupini socialistov (S & D); Tarabelli so članstvo ukinili, medtem ko je Cozzolino skupino zapustil na lastno željo.

Zaradi vpletenosti v škandal, ki je močno pretresel Evropski parlament, so se v priporu znašli še štirje drugi osumljenci. To so nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta in grška poslanka Eva Kaili, parlamentarni pomočnik Francesco Giorgi, sicer partner Kailijeve, in vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccola Figa-Talamanca.

Osumljeni so članstva v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije. Od Katarja naj bi prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v Evropskem parlamentu v korist emirata, zlasti glede pravic delavcev.

V povezavi s preiskavo so decembra, ko je afera izbruhnila, izvedli racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji, pri čemer so zasegli 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.