Metsola je poudarila, da mora Evropski parlament znova pridobiti zaupanje evropskih državljanov. Foto: Reuters
Metsola je poudarila, da mora Evropski parlament znova pridobiti zaupanje evropskih državljanov. Foto: Reuters

Kot predvidevajo postopkovna pravila, mora predsednik oziroma predsednica Evropskega parlamenta prošnjo za odvzem imunitete najprej predstaviti na plenarnem zasedanju, nakar jo prevzame pristojni odbor za pravne zadeve (JURI).

Danes je tako Metsola plenarno zasedanje obvestila, da je belgijsko tožilstvo podalo prošnji za odvzem imunitete Tarabelli in Cozzolinu, ki prihajata iz politične skupine socialistov in demokratov (S&D).

Razloga ni pojasnila, sta se pa oba evroposlanca omenjala v medijskih poročilih o korupcijskem škandalu glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta.

Odbor za pravne zadeve bo zdaj imenoval poročevalca in sklical zasedanje, namenjeno predstavitvi primerov, pri čemer lahko opravi tudi zaslišanja. Sledila bo priprava osnutkov poročil, o katerih bodo razpravljali in glasovali člani odbora JURI.

Na osnovi tega bo odbor celotnemu parlamentu priporočil, naj prošnji ali potrdi ali zavrne. Priporočili odbora bodo posredovali na plenarnem zasedanju, če bosta potrjeni, bo predsednica parlamenta s tem nemudoma seznanila poslanca, ki ju to zadeva, in pristojni nacionalni organ.

Metsola je že ob sprožitvi postopka na začetku meseca vse službe in odbore parlamenta zaprosila, naj zadevo obravnavajo prednostno s ciljem, da bo končna odločitev sprejeta do 13. februarja.

Krepitev transparentnosti in integritete

Predsednica parlamenta je danes v Strasbourgu svojim poslanskim kolegom predstavila ukrepe za okrepitev transparentnosti, integritete in neodvisnosti delovanja te institucije, ki se je znašla v korupcijskem škandalu.

Pojasnila je, da so se pretekli teden z vodji političnih skupin strinjali o več ukrepih. Najprej bodo preučili, kako bi lahko zagotovili več transparentnosti, okrepili odgovornost in izboljšali preverjanje predstavnikov interesov.

Več transparentnosti bodo zahtevali tudi od predstavnikov tretjih držav in njihovih interesov ter od nekdanjih poslancev.

Poleg tega bo javnosti na razpolago več in jasnejše informacije o delovanju parlamenta ter finančnih izjavah njegovih članov. Predlagali bodo tudi ukrepe za okrepitev boja proti korupciji in tujemu vmešavanju.

"Dogodki preteklega meseca so privedli do potrebe po ponovni vzpostavitvi zaupanja evropskih državljanov, ki jih zastopamo. Državljani upravičeno zahtevajo odgovornost in integriteto," je dejala ob začetku plenarnega zasedanja.

"Naša hiša je utelešenje evropske parlamentarne demokracije. Potrebujem vašo pomoč, da bodo stebri, na katerih stoji okrepljeni. To dolgujemo našim državljanom," je poudarila v nagovoru svojim kolegom v parlamentu.

V okviru preiskave enega največjih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta so preiskovalci decembra izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, zasegli 1,5 milijona evrov ter pridržali več ljudi.

Škandal je s položaja podpredsednice parlamenta odnesel Grkinjo iz vrst S&D Evo Kaili, ki je trenutno v priporu. O njenem nasledniku bodo evroposlanci glasovali v sredo. Po pričakovanjih bodo podprli kandidata, ki ga je predlagala politična skupina S&D, Luksemburžana Marca Angela.

Pogovor z Mojco Širok o aferi Katargate