Pomoč vključuje v glavnem dobičke centralnih bank v območju evra od nakupa grških obveznic v času izvajanja programa pomoči. Foto: EPA
Pomoč vključuje v glavnem dobičke centralnih bank v območju evra od nakupa grških obveznic v času izvajanja programa pomoči. Foto: EPA

Ta pomoč v obliki transferja, dogovorjena aprila lani, vključuje v glavnem dobičke centralnih bank v območju evra od nakupa grških obveznic v času izvajanja programa pomoči. Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Mojca Širok, so finančni ministri ocenili, da je Grčija kljub izrednim razmeram, ki jih je sprožila pandemija, izpolnila pogoje za izplačilo tretje tranše dobičkov.

Evroskupina je v ožji sestavi 19 ministrov evrskih držav govorila tudi o oživitvi razprave o dokončanju bančne unije s še tretjim stebrom, skupnimi jamstvi za bančne vloge.

Ministri so se po besedah šefa evroskupine Maria Centena strinjali, da je treba nadaljevati prizadevanja za krepitev bančne unije, saj je v podporo gospodarstvu v krizi zaradi pandemije novega koronavirusa potreben trden in odporen bančni sektor.

Banke, ki so v dolžniški krizi krepile šok, v tej krizi šok absorbirajo, kar je posledica dobrega dela v preteklem desetletju, je poudaril Centeno. Ob tem je opozoril, da je nekatere predhodne ranljivosti, ki jih je covid-19 še okrepil, treba nasloviti.

Centeno je prvo razpravo o krepitvi bančne unije od izbruha pandemije napovedal za jesen. Poudaril je, da je potreben holističen pristop.

Evroskupina podpira predlog Evropske komisije

V razširjeni sestavi finančnih ministrov vseh 27 članic pa so v četrtek nadaljevali razpravo o ukrepih za okrevanje po pandemiji novega koronavirusa, ki je bila osredotočena zlasti na vlogo evroskupine v tem procesu. Pogajanja o skladu za okrevanje in prihodnjem večletnem proračunu unije namreč potekajo v glavnem v okviru sestave ministrov EU-ja za evropske zadeve, tako da ni bilo pričakovati bistvenih odločitev. Razprava naj bi se zares začela prihodnji teden z vrhom EU-ja.

Ministri so po navedbah finančnega ministrstva pozdravili prizadevanja Evropske komisije, ki je konec maja predstavila predlog obsežnega načrta za okrevanje, in izrazili upanje, da bo ambiciozen dogovor dosežen čim prej, kar podpira tudi Slovenija, ki jo je zastopal minister Andrej Šircelj.

Kdo bo naslednik Centena?

Centeno je na srečanju tudi uradno napovedal svoj odstop z ministrskega položaja, kar pomeni, da se bo končal tudi njegov mandat na čelu finančnih ministrov držav evrskega območja. Med njegovimi nasledniki se omenjajo španska finančna ministrica Calvinova, Luksemburžan Gramegna in irski finančni minister Donohoe, je poročala Širokova