Angela Merkel je izrazila jasno podporo Manfredu Webru. Emmanuel Macron ga niti ne omenja in nasprotuje sistemu, po katerem eden izmed vodilnih kandidatov postane predsednik Evropske komisije. Foto: EPA
Angela Merkel je izrazila jasno podporo Manfredu Webru. Emmanuel Macron ga niti ne omenja in nasprotuje sistemu, po katerem eden izmed vodilnih kandidatov postane predsednik Evropske komisije. Foto: EPA

Voditelji članic Evropske unije na izrednem zasedanju dva dni po evropskih volitvah sprožajo proces imenovanj na ključne vodilne položaje v povezavi: predsednikov Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in Evropske centralne banke (ECB) ter o visokem zunanjepolitičnem predstavniku. Pred petimi leti v kadrovski sestavljanki ni bilo ECB-ja.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v Bruslju izrazila podporo sistemu vodilnih kandidatov, po katerem eden izmed vodilnih kandidatov evropskih političnih skupin postane predsednik Evropske komisije. V boju za položaj je podprla strankarskega kolega v Evropski ljudski stranki Manfreda Webra.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob prihodu na vrh izpostavil, da prvič v zgodovini parlamenta ni večine dveh strank in da je nujno zgraditi nekaj novega. Francoski predsednik tudi zato nasprotuje sistemu vodilnih kandidatov. Med morebitnimi kandidati za vodilne položaje v EU-ju je mimogrede omenil vodilno kandidatko liberalcev Margrethe Vestager, brexitovskega pogajalca, Francoza Michela Barnierja, in vodilnega kandidata socialdemokratov Fransa Timmermansa.

Prav dosedanji podpredsednik Evropske komisije se je pošalil, da boj za mesto spominja na televizijsko serijo Igra prestolov (Game of Thrones).

Slovenija za Vestagerjevo, Hrvaška za Webra

Nekaj drugih držav se je na vrhu že jasno opredelilo. Slovenski premier Marjan Šarec je v Bruslju v skladu z liberalci izrazil nasprotovanje procesu imenovanja vodilnih kandidatov in v bitki za vodilne položaje podprl dansko liberalko Margrethe Vestager. Zavzel se je za čimprejšnjo paketno odločitev o ključnih vodilnih položajih v EU, saj "zunanji svet ne bo čakal". Današnji izredni povolilni vrh je bil koristen, saj je vsak odkrito povedal svoje stališče in ideje, kako priti do imen, o katerih pa sicer niso govorili, je zatrdil.

Voditelja Irske in Hrvaške sta podprla Webra, Španije in Švedske Timmermansa, Luksemburg pa je podprl Vestagerjevo, poroča BBC.

Kandidat za predsednika Evropske komisije mora zbrati dvojno večino ‒ kvalificirano večino voditeljev članic in absolutno večino Evropskega parlamenta, torej glasove 376 poslancev.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sporočil, da želi izvedeti, kaj se zdi voditeljem pomembno pri upoštevanju štirih ravnotežij – geografskega, demografskega, spolnega in političnega. Ob tem je v Bruslju še poudaril, da danes ne gre za imena, temveč za merjenje utripa in za postopke.

Boj za najvišje položaje v EU

EPP, socialdemokrati in Zeleni za vodilne kandidate

Sorodna novica Izidi po državah: Vzpon liberalcev, zelenih in skrajne desnice

Vrh Evropskega parlamenta se je glede postopka izbire predsednika Komisije že izrekel. Evropska ljudska stranka (EPP), socialdemokrati in Zeleni so se v skupni izjavi zavzeli, da bi novega predsednika Evropske komisije izbrali med vodilnimi kandidati.

Na drugi strani so nasprotovanje temu postopku izrazili liberalci, tretja najmočnejša skupina v parlamentu. "Vodilni kandidat, za katerega ne moreš glasovati v celotni Evropi, preprosto ni resen. Za nas je pomembno, da novi predsednik komisije predstavlja široko proevropsko večino z jasnim programom za prenovo Evrope," je vodja liberalcev Guy Verhofstadt kritiziral proces.

Izjava je precej manj konkretna kot pred petimi leti, saj vanjo niso zapisali, kateri vodilni kandidat naj ima prvi priložnost pridobiti večino. Leta 2014 je to priložnost dobil vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) Jean-Claude Juncker in postal predsednik Evropske komisije.

"Okrepitev udeležbe dokazuje živost demokracije"

"Parlament se zavezuje h krepitvi evropske demokracije in potrjuje podporo procesu vodilnih kandidatov, tako da postane novi predsednik Evropske komisije nekdo, ki je svoj program in osebnost predstavil pred volitvami in sodeloval v evropski kampanji," piše v izjavi omenjenih treh političnih skupin.

Vodstvo parlamenta je v izjavi še poudarilo, da znatna okrepitev volilne udeležbe dokazuje živost evropske demokracije in da mora biti Evropski parlament prostor za razpravo in opredelitev načrta za spremembe.

EPP in socialdemokrati: Treba je govoriti o vsebini

Vodilni kandidat EPP-ja in tudi vodja te skupine v parlamentu Manfred Weber je poudaril, da je treba govoriti o vsebini in ne samo o imenih. V EPP-ju so pripravljeni na kompromis, saj se zavedajo svojih izgub, so pa kljub temu še vedno najmočnejša politična skupina.

Vodja politične skupine socialdemokratov Udo Bullmann, ki pri drugih v parlamentu opaža veliko živčnosti in pretiranega simbolizma, je ponovil, da se bodo borili, da novi predsednik komisije postane njihov vodilni kandidat Frans Timmermans, a tudi on na prvo mesto postavlja vsebino.

Sopredsednica Zelenih Ska Keller ni zadovoljna z nejasnostjo glede koncepta vodilnih kandidatov na strani liberalcev. Liberalka Margrethe Vestager je zanjo vodilna kandidatka, saj je sodelovala v predvolilnih soočenjih, na katerih se je jasno predstavljala kot kandidatka za predsednico komisije. Kellerjeva je tudi prepričana, da je skrajni čas za žensko na čelu komisije.

Sorodna novica Po volitvah pred koalicijo novo vprašanje: koga izbrati za komisarja?

Višegrajska četverica za sedanjega podpredsednika Šefčoviča?

Voditelji članic o sestavi Evropske komisije

Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska naj bi za prihodnjega predsednika Evropske komisije predlagale dosedanjega slovaškega podpredsednika komisije Maroša Šefčoviča, je danes poročal češki dnevnik Hospodarske noviny.

Višegrajske države bi bile za prihodnjega predsednika Evropske komisije pripravljene podpreti glavnega evropskega pogajalca za brexit Michela Barnierja ali pa podpredsednico Svetovne banke Kristalino Georgievo, če bi Šefčovič na drugi strani postal prihodnji visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko.

Češki premier Andrej Babiš je navedbe časopisa že zanikal. Novinarjem je pojasnil, da bi si višegrajska četverica sicer želela, da bi imela na katerem izmed vodilnih položajev v EU-ju svojega državljana, vendar pa je zanikal, da bi na tem položaju videli Slovaka Šefčoviča.

Države se ne strinjajo glede kandidatov za vodilne položaje v Bruslju
Začenja se kadrovsko kupčkanje v Bruslju