Aleksis Cipras se je udeležil svojega prvega zasedanja voditeljev Evropske unije. Foto: Reuters
Aleksis Cipras se je udeležil svojega prvega zasedanja voditeljev Evropske unije. Foto: Reuters
Jeroen Dijsselbloem in Aleksis Cipras
Tokratno srečanje Dijsselbloema in Ciprasa je bilo uspešnejše. Foto: Reuters
EU: Presegli zastoj pogajanj z Grčijo

Dijsselbloem je prek svojega računa na Twitterju sporočil, da sta se s Ciprasom dogovorila, da bodo evropski posojilodajalci in institucije z grškimi oblastmi začeli tehnično analizo skupnih točk med obstoječim programom pomoči in načrti nove grške vlade s ciljem olajšati razpravo na evroskupini v ponedeljek.

Tako je vodja evroskupine potrdil navedbe nekaterih virov pri EU-ju, ki so poročali, da sta sogovornika dosegla dogovor "o skupnem jeziku" glede nadaljnjih korakov, ki naj bi prispevali k dogovoru v ponedeljek. Dogovor so označili kot "korak naprej glede na to, kjer smo bili v sredo ali četrtek zjutraj".

Dijsselbloem ni uporabil besede "trojka"
Dijsselbloem ni uporabil besede "trojka", ki je za Grke stigma socialnega zatona in izgube suverenosti, prav tako ni uporabil izraza "tri institucije", ki ga je predlagal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ampak je uporabil le besedo "institucije". Odprava trojke (Mednarodni denarni sklad, Evropska centralna banka in Evropska komisija) je ena ključnih zahtev nove grške vlade.

Cipras je ob prihodu na svoj prvi vrh Evropske unije v Bruslju izrazil prepričanje, da bodo skupaj našli vzajemno vzdržno rešitev za Grčijo, tako da bodo "zacelili rane zategovanja pasu, se spopadli s humanitarno krizo po EU-ju ter vrnili Evropo na pot rasti in socialne kohezije".

V sredo so ministri z Grčijo ostali na različnih bregovih
Finančni ministri osemnajstih držav v območju evra so v sredo na izrednem sestanku v Bruslju skušali z Grčijo sestaviti skupno politično izjavo o korakih, ki bi prispevali k napredku do ponedeljka, vendar jim to ni uspelo. Grčija in njene evrske partnerice so po dolgih pogajanjih ostale na nasprotnih bregovih, neuradno pa je bilo slišati ostre kritike drže nove grške vlade, da Grčija niti na predhodnih tehničnih sestankih niti na ministrskem zasedanju ni predstavila nobenega konkretnega pisnega predloga za kompromis z mednarodnimi posojilodajalci in da je nesprejemljivo, da poskuša imeti evrske partnerice za talke.

Siriza, ki jo vodi Aleksis Cipras, je na volitvah konec januarja zmagala z obljubami, da bo naredila konec strupeni fiskalni disciplini, te pa zdaj skuša uresničiti in zmehčati pogoje za nadaljnjo finančno pomoč, ki jo potrebuje, saj ji sicer grozi bankrot. Sedanji program finančne pomoči v zameno za fiskalno disciplino in reforme se izteče konec meseca, tako da časa ni veliko.

EU: Presegli zastoj pogajanj z Grčijo