Hamas je nadzor nad območjem Gaze prevzel leta 2007. Foto: Reuters
Hamas je nadzor nad območjem Gaze prevzel leta 2007. Foto: Reuters

Unija je Hamas na svoj seznam terorističnih organizacij prvič uvrstila konec leta 2001, kar je vodilo v zamrznitev premoženja na območju povezave. Hamas, ki je leta 2007 prevzel nadzor na Gazo, je doslej že večkrat skušal izpodbiti odločitev, da ga štejejo med teroristične organizacije.

Današnja odločitev Splošnega sodišča EU-ja se nanaša na odločitev Unije, s katero je leta 2015 obnovila obstanek Hamasa na seznamu terorističnih organizacij. Splošno sodišče je že decembra lani zavrnilo ločeno pritožbo Hamasa, ki se nanaša na eno izmed prejšnjih uvrstitev med teroristične organizacije.

Hamas: Smo zakonito gibanje

Hamas je skušal odločitev iz leta 2015 med drugim izpodbijati s trditvijo, da odločitev ni bila podkrepljena z nobenimi dokazi. Prav tako je trdil, da se mu z njo odreka pravica do obrambe in da se mu zaradi zamrznitve sredstev krši pravica do premoženja.

Palestinska organizacija se je ob tem orisala kot zakonito politično gibanje, ki je zmagalo na palestinskih volitvah in "ki tvori jedro palestinske vlade, zaradi česar bi morali preprečiti, da se označuje za teroristično skupino".

Sodišče: Hamas ni niti država niti vlada

Sodišče s sedežem v Luxembourgu je argumente Hamasa zavrnilo. Po mnenju sodnikov Hamas ni niti država niti vlada države in tako ne more uživati pravice do načela nevmešavanja.
Spomnili so tudi, da je bila odločitev o uvrstitvi Hamasa med teroristične organizacije deloma utemeljena na odredbi britanskega notranjega ministra in odločitvi ameriškega državnega sekretarja iz oktobra 2017, ki sta Hamas označili za tujo teroristično organizacijo.
Hamas se na današnjo odločitev lahko pritoži.