Foto: EPA
Foto: EPA

Če se lahko pospeši proizvodnja v prihodnjih tednih, bi lahko Evropska unija postala "morda celo največja proizvajalka cepiva na svetu", je Charles Michel dejal v pogovoru za današnjo izdajo nemškega časopisa Handelsblatt.

Sorodna novica Protokolarni spodrsljaj Turčije: Michel tik ob Erdoganu, von der Leyen na kavču

Na vprašanje o primerjavi uspešnosti EU-ja in ZDA v spoprijemanju z epidemijo koronavirusne bolezni 19, je Michel povedal, da je treba pri takšnih ocenah upoštevati "vse elemente" boja proti virusu. Ob tem je poudaril obsežnejše evropske "blažilce šoka", kot so finančne podpore za podjetja in posameznike.

Michel je v pogovoru še dejal, da obžaluje svoje vedenje na nedavnem srečanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki ga je zaznamoval protokolarni spodrsljaj, pri čemer je predsednica Evropske komisije Ursule von der Leyen morala sedeti na oddaljenem kavču, Michel pa na stolu tik ob Erdoganu. "Bal sem se, da bi, če bi kar koli storil, zanetil še mnogo resnejši incident," je dejal. "Če bi bilo mogoče, bi se vrnil in naredil drugače," je povedal in dodal, da od takrat slabše spi.

  • Grčija: Cepljenje s cepivom AstraZenece po novem za starejše od 30 let
Foto: EPA
Foto: EPA

Grški odbor za cepljenje je v petek sprejel novo direktivo: s cepivom proti covidu-19 AstraZenece bodo cepili vse starejše od 30 let, do zdaj so le stare med 60 in 64 let.

V Grčiji so sprejeli odločitev, da bodo s cepivom proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca cepili starejše od 30 let, do zdaj so s tem cepivom cepili samo osebe, ki so bile stare med 60 in 64 let. Grški odbor za cepljenje je sporočil, da bo še naprej pozorno spremljal zadnje podatke o cepivu, mednarodna priporočila ter znanstvene objave.

V Grčiji z okoli 11 milijoni prebivalcev so doslej proti covidu-19 cepili več kot dva milijona prebivalcev, od tega 700.000 oseb z dvema odmerkoma.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v sredo sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva AstraZenece. Obenem je potrdila, da koristi od tega cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj, in pozvala k nadaljnji uporabi cepiva brez starostnih omejitev.

  • Rusko cepivo Sputnik V pod drobnogledom EME
Sorodna novica EMA: Krvni strdki zelo redki stranski učinki cepiva AstraZenece; koristi večje od tveganj

Kot je za Radio Slovenija poročala RTV-jeva dopisnica iz Bruslja Mojca Širok, pa bodo strokovnjaki Evropske agencije za zdravila (EMA) v okviru postopka za odobritev prodaje na evropskem trgu v Rusiji pregledali proizvodne obrate, v katerih proizvajajo in preizkušajo rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V. EMA je tekoči pregled cepiva, ki ga je razvil ruski državni laboratorij, financiral pa državni investicijski sklad, začela 4. marca. V agenciji poudarjajo, da jih pri pregledu tega cepiva zavezujejo enaki standardi kot pri vseh drugih znanstvenih pregledih.

Strokovnjaki EME bodo v Rusiji pregledovali tudi, kako so pri razvoju ruskega cepiva izvajali klinične poskuse.

"To je običajen postopek, ki ga uporabljamo pri pregledu številnih cepiv in zdravil," je v odgovoru na novinarsko vprašanje o poročilih v evropskih medijih, da testiranje cepiva ni potekalo po etičnih načelih, saj naj bi bili ljudje k temu prisiljeni, odgovorila izvršna direktorica Evropske agencije za zdravila Emer Cooke; očitke so v Rusiji ostro zanikali.

V ruskem državnem investicijskem skladu, ki je razvoj Sputnika finančno podprl, so sredi marca sporočili, da so dogovore za proizvodnjo cepiva sklenili tudi s podjetji iz Italije, Španije, Francije in Nemčije, saj bo to po odobritvi cepiva v Evropi po njihovih besedah omogočilo njegovo hitrejšo dobavo na evropskem trgu. V Evropi sta rusko cepivo doslej za domači trg odobrili Madžarska in Slovaška, Madžarska ga tudi že uporablja, medtem ko je slovaški inštitut za nadzor zdravil sporočil, da cepivo, ki so ga preučevali, ni enako tistemu, ki ga uporabljajo drugje, Rusija je nato zahtevala, naj ga zaradi kršenja pogodbe vrnejo, je še poročala Širokova.

EMA bo pregledale ruske obrate za proizvodnjo cepiva
  • ZDA: Zaradi stranskih učinkov pri cepivu Johnson & Johnson zaprli dve središči

Evropska agencija za zdravila pregleduje tudi morebitne vzročne povezave med cepivom družbe Johnson & Johnson in nastajanjem krvnih strdkov. O njih poročajo le v štirih primerih, treh v ZDA, pri enem primeru pa ni navedeno, iz katere države prihaja.

Tudi v ZDA se veliko ukvarjajo z Johnsonovim cepivom, a ne zaradi evropske odločitve, je za Radio Slovenija poročal RTV-jev dopisnik iz Washingtona Andrej Stopar. Ameriška stroka se je pred časom negativno odzvala na evropsko odločitev o začasni zaustavitvi cepljenja s cepivom AstraZenece zaradi suma na povzročanje strdkov. Nato se je nenadoma nekaj zapletlo v postopku odobritve cepiva AstreZenece v ZDA zaradi neskladij v dokumentaciji.

Krvni strdki tudi pri cepljenih z Johnson & Johnson

Primeri bolnikov s krvnimi strdki po cepitvi z Johnsonovim cepivom so za zdaj zgolj štirje, zato bo povezavo težko dokazati. So pa ta teden zaradi takojšnjega in številčnega pojava slabega počutja, od omotice do bruhanja po cepljenju, začasno zaprli dve cepilni središči, v Koloradu in Severni Karolini, kjer so cepili izključno z Johnsonovim cepivom. Tudi v teh primerih pristojne službe poudarjajo, da je še prezgodaj za dokončne trditve o odzivu na cepivo.

Največja Johnsonova, posledično pa tudi javna težava je dogodek z začetka aprila, ki še čaka na pojasnitve. Nadzor proizvodnje cepiv Johnsona in AstraZenece v tovarni farmacevtske družbe Emergent v Baltimoru je ugotovil napako, pomešane komponente obeh cepiv, zaradi česar so morali zavreči do 15 milijonov odmerkov Johnsonovega cepiva. To bo v prihajajočem tednu prispevalo k napovedanemu 85-odstotnemu padcu v oskrbi s tem cepivom v ZDA. Ne le, da bo to nekoliko upočasnilo zdaj dobro razviti proces cepljenja, očitno je tudi, da se bodo ZDA v tej fazi morale nasloniti predvsem na Pfizer in Moderno.