Irske banke še niso rešene, potrebnih bo še najmanj 24 milijard evrov. Foto: EPA
Irske banke še niso rešene, potrebnih bo še najmanj 24 milijard evrov. Foto: EPA
Irske banke potrebujejo 24 milijard

Guverner irske centralne banke Patrick Honohan je pojasnil, da pomoč potrebujejo štiri finančne ustanove. Stresne teste so izvedli v bankah Bank of Ireland, Allied Irish Banks, EBS in Irish Life and Permanent. Allied Irish naj bi potreboval dodatnih 13,3 milijarde evrov, Bank of Ireland 5,2 milijarde evrov, Irish Life & Permanent štiri milijarde evrov in EBS 1,5 milijarde evrov. S tem se bi celotni stroški, ki jih je od leta 2009 imela Irska z reševanjem bank, povzpeli na 70 milijard evrov oz. 15.500 evrov na vsakega prebivalca Irske.

Allied Irish, EBS in Anglo Irish banka so že v državni lasti, podobna usoda pa najverjetneje čaka Bank of Ireland in Irish Life and Permanent, ki sta se doslej izogibali nacionalizaciji, kar pa ob dodatni finančni injekciji verjetno ne bo več mogoče. Za rekapitalizacijo naj bi uporabili denar iz fonda 85 milijard pomoči, ki sta jo Irski namenila Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Pok nepremičninskega balona z velikimi posledicami
Testi štirih irskih bank, ki so bili pogoj, da je Irska pridobila pomoč iz tujine, ugotavljajo, da se bo irski nepremičninski trg še krčil. Honohan je dejal, da bodo vse štiri banke potrebovale zadostno količino denarja, da bi pokrile ogromne odpise zaradi slabih posojil in za povečanje rezerv.

Irski finančni sistem je zašel v težave, ko se je leta 2008 razpočil nepremičninski balon. Največja irska banka Anglo Irish Bank je v postopku likvidacije, potem ko je samo lani ustvarila 17,7 milijarde evrov izgube. Irska vlada namerava predstaviti načrt prestrukturiranja bančnega sistema. Obseg bančništva, ki se je v letih največje rasti močno razbohotilo, naj bi se občutno zmanjšal.

Irske banke potrebujejo 24 milijard