Prvi izidi irskih volitev bodo znani v soboto zjutraj. Foto: EPA
Prvi izidi irskih volitev bodo znani v soboto zjutraj. Foto: EPA

Trije milijoni volivcev je na voliščih, ki so svoja vrata odprla ob 7. uri po krajevnem času, izbirali nove člane parlamenta. Za 165 sedežev v irskem parlamentu se poteguje 566 kandidatov, ker so se volišča zaprla šele ob 22. uri po krajevnem času, pa bodo prvi izidi vzporednih volitev znani šele v soboto zjutraj.

Vse javnomnenjske raziskave so napovedale, da bo zmagala opozicijska konservativna stranka Fine Gael z voditeljem Endo Kennyjem na čelu. Manjšinska vlada, ki jo je vodil premier Brian Cowen s stranko Fianna Fail, bo, kot vse kaže, postala prva vlada v območju evra, ki jo bo dolžniška kriza odnesla z oblasti, Cowena pa stala premierskega položaja. Cowen je ob morebitnem porazu na volitvah že napovedal, da se bo umaknil iz politike.

Finančna pomoč odnesla Cowenovo vlado
Potem ko je irska vlada privolila v finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, je bila deležna ostrih kritik opozicije in javnosti. Ponesrečeno preoblikovanje vlade je Cowena najprej prisililo, da je odstopil s položaja vodje Fianne Faila, nato pa so mu podporo umaknili še koalicijski Zeleni, s čimer je vlada izgubila večino v parlamentu.

Premier se je nato odločil razpustiti parlament, še prej pa je dosegel dogovor z opozicijo, v skladu s katerim so stranke v parlamentu podprle sprejetji proračuna za leto 2011 in srednjeročnega finančnega zakona za zmanjšanje primanjkljaja in izpolnitev zahtev, kar je bil pogoj za pridobitev posojila EU-ja ter IMF-a.

Novo vlado čaka težko obdobje
Prihodnjo irsko vlado, ki bo podedovala visoko brezposelnost in velik javni dolg, čakajo veliki izzivi. Obsežni varčevalni ukrepi pa bodo zagotovo boleči za 4,5 milijona Ircev, ki jih med drugim čakata zvišanje davkov in znižanje plač.