Kenny je najverjetnejši novi irski premier. Foto: EPA
Kenny je najverjetnejši novi irski premier. Foto: EPA

Za stranko Fine Gael naj bi glasovalo 36,1 odstotka volivcev, kar je sicer največ po letu 1982, a premalo za absolutno večino. Stranka, ki jo vodi Enda Kenny, bo novo vlado verjetno oblikovala skupaj z irskimi laburisti, ki so se po do zdaj znanih izidih z 20,5-odstotno podporo uvrstili na drugo mesto, kar je njihov najboljši izid do zdaj.

Stranka Fianna Fail dozdajšnjega premierja Briana Cowena je po hudi gospodarski krizi, zaradi katere je irska vlada privolila v finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada ter bila deležna ostrih kritik, prišlo pa je tudi do vladne krize in posledičnih predčasnih volitev, s samo 15,1 odstotka dosegla svoj najslabši izid do zdaj. Neodvisni kandidati so prejeli skupno 16 odstotkov glasov, stranka Sinn Fein, znana po svoji podpori Irski republikanski armadi, pa deset odstotkov.

Vzporedne volitve je v petek izvedla irska nacionalna televizija RTE. Narejene so bile na vzorcu 3.500 volivcev. Uradni izidi bodo znani danes.

Trije milijoni volivcev so med 566 kandidati izbirali 165 članov parlamenta. Pred prihodnjo irsko vlado, ki bo podedovala visoko brezposelnost in velik javni dolg, so veliki izzivi, saj državo čaka boleče varčevanje, ki vključuje tudi zvišanje davkov in znižanje plač.