Sophie in 't Veld. Foto: Reuters
Sophie in 't Veld. Foto: Reuters

"Svoje delo vselej opravljamo zelo nevtralno, umirjeno in profesionalno. Obžalujemo, da je iz tega nastala tako velika stvar. Skoraj se zdi, da je Evropski parlament nasprotnik Janše ali Slovenije, kar je zelo daleč od resnice," je povedala evropska poslanka Sophie in 't Veld v telefonskem pogovoru s Slovensko tiskovno agencijo. Če se predsedniku slovenske vlade Janezu Janši zdi, da se je ustvaril napačen vtis, lahko vselej vzpostavi stik z njimi.

Janša zaradi videa prekinil povezavo. In 't Veld: To ni v duhu vzajemnega spoštovanja.

Premier Janša se je pretekli petek zapletel v spor z vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije in 't Veldovo. V razpravi o razmerah v Sloveniji je želel namesto svojega ustnega nastopa in odgovorov na vprašanja članov skupine najprej predvajati video o položaju medijev v Sloveniji, česar mu evropska poslanka ni dovolila. Dopustila pa je možnost, da se video predvaja po koncu razprave.

Janša je vodji skupine že v petek očital cenzuro, nato pa je pretekli konec tedna na Twitterju zapisal, da Slovenija Bruslju ne dolguje ničesar, da nekateri že 35 let plačujejo ceno za svobodo in demokracijo ter da jim "preplačani birokrati, rojeni v blaginjo, ne bodo pridigali o svobodi in demokraciji". Izpostavil je tudi, da tako kot niso dovolili cenzure Slobodanu Miloševiću, je zdaj ne bodo dovolili Sophie in 't Veld in Dacianu Ciolosu.

In 't Veldova je danes (ponedeljek) znova odločno zavrnila očitke o cenzuri. "Evropski parlament ni dolžen predvajati nobenega gradiva," je poudarila. Pojasnila je, da je premierjev video del zajetnega nabora gradiva, ki ga je prejela skupina. Ta vključuje pričevanja posameznikov, novinarjev, nevladnih organizacij in drugih deležnikov. Tudi sami v skupini zbirajo informacije in sami odločijo, kdaj in kako bodo zbrano gradivo uporabili.

Poljski PiS in madžarski Fidesz skupno proti "lovu na čarovnice" Sophie in 't Veld

Ob tem je spomnila, da je skupina že opravila pogovore s premierji držav članic. "Ne, česa takšnega še nisem doživela," je dejala o petkovem dogajanju. Ali je pričakovala, da se bo zgodilo kaj takšnega? "Mislim, da na to vprašanje ne bom odgovorila," je povedala evropska poslanka iz vrst liberalcev. Za zdaj si je ogledala del videa, ki ga je želel predvajati slovenski premier. Preden ga bi komentirala, si želi ogledati vse gradivo in se o odzivu posvetovati s kolegi v skupini.

Na vprašanje, ali se bodo še tretjič poskusili pogovoriti s premierjem Janšo, evropska poslanka odgovarja, da so njihova vrata vselej odprta. Glede na to, da je premier udeležbo enkrat odpovedal, drugič pa predčasno zapustil razpravo, se zdi, da ni volje za pogovor, prisiliti ga pa ne moremo, je pojasnila. Poudarila je tudi, da je spremljanje položaja proces in da niso razsodišče. Spremljajo dogajanje in zastavljajo kritična vprašanja, a ne sodijo.

V skupini bodo najprej pregledali vse gradivo, sicer pa bodo še naprej pozorno spremljali dogajanje v Sloveniji. Predvidoma še ta teden bodo poslali premierju in ministru za kulturo pisna vprašanja, kar je del redne prakse. Čez mesec ali dva bo skupina o ugotovitvah poročala odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v okviru katerega deluje. Morda bo parlament nato pripravil resolucijo.

In 't Veldova meni, da obstajajo zelo resni razlogi za zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji, a da postopek po 7. členu še ni blizu. "Slovenija še ni tam, kjer sta danes Madžarska in Poljska. Storili bomo vse, da pripomoremo k temu, da Slovenija ne pride do te točke," je poudarila. O stikih z Janšo pa je še dejala, da se bo slovenski premier moral srečati z Evropskim parlamentom, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU-ja.

Janša pozval in 't Veldovo k odstopu

Janša med sejo. Foto: Evropski parlament
Janša med sejo. Foto: Evropski parlament

Premier Janez Janša je in 't Veldovo pozval, naj odstopi s tega položaja, saj da je nepopravljivo škodovala ugledu in verodostojnosti omenjene skupine.

Slovenska vlada jemlje svobodo govora in medijev zelo resno in ne sprejema cenzure. Spomin na čase, ko so morali novinarji časopisne članke pred objavo pošiljati v odobritev na sedež komunistične partije, so v Sloveniji še zelo živi, piše v pismu z današnjim datumom, ki ga je in 't Veldovi poslal vodja Janševega kabineta Peter Šuhel.

"Vaša cenzura nevarno spominja na tiste čase. A veseli me, da ste to storili pred evropsko javnostjo. Ker menim, da ste s svojim ravnanjem nepopravljivo škodovali ugledu in verodostojnosti skupine, vas pozivam, da odstopite kot predsedujoča skupini za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, tako da bo lahko ta z novim vodstvom in verodostojnim delom znova pridobila zaupanje članov Evropskega parlamenta in državljanov EU-ja," piše v pismu.

Pismo je naslovljeno na in 't Veldovo, v vednost pa so ga posredovali tudi vodji politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfredu Webru. V EPP-ju, ki je Janševa politična družina, sicer petkovega dogajanja v razpravi o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta ne komentirajo.

Tudi današnje pismo se začne z besedami, da je bila evropska javnost pretekli petek priča cenzuri, ki da jo je in 't Veldova izvedla v imenu največje demokratične institucije v Evropi, in to ironično v okviru skupine, ki naj bi branila svobodo govora. Evropski poslanki očita, da je iz razprave izločila "prepričljiv dokaz", ker ji vsebina videa ni bila všeč.

Ob tem vodja premierjevega kabineta v pismu zavrne argumente evropske poslanke v povezavi s predvajanjem videa, na primer da je takšna predstavitev pri delu skupine izjemno nenavadna. "Čeprav (še) nimam tako dolge kariere v Evropskem parlamentu kot vi, sem vendarle tam preživel šest let, zato dobro vem, da govorci pogosto uporabljajo avdiovizualno vsebino kot uvoden nastop," je zapisal.

Še zlasti pa je vodjo Janševega kabineta v petek osupnilo to, da je predstavnik sekretariata odbora za državljanske svoboščine, v okviru katerega deluje skupina, klical stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju nekaj ur pred začetkom razprave in dal jasno vedeti, da potrebujejo video vnaprej, saj da mora o njegovi vsebini in primernosti presoditi in 't Veldova, še piše v pismu.

Na pismo iz kabineta premierja se je odzvala tudi predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon. "Janez Janša bi se moral manj ukvarjati z dopisovanji in Twitter bitkami in bistveno več s strategijo cepljenja. Slovenije ne ogroža namišljena cenzura, ampak epidemija, ki mu je zaradi njegove kaotične vlade nikakor ne uspe ustaviti," je tvitnila.