Britanski premier Boris Johnson (desno) je določil ta konec tedna za končanje dogovorov o trgovinskem sodelovanju, ki znova ni bil dosežen, zato London ne vidi smisla o nadaljnem pogajanju. Foto: EPA
Britanski premier Boris Johnson (desno) je določil ta konec tedna za končanje dogovorov o trgovinskem sodelovanju, ki znova ni bil dosežen, zato London ne vidi smisla o nadaljnem pogajanju. Foto: EPA

Z Downing Streeta 10, kjer je sedež britanskega premierja Borisa Johnsona, so sporočili, da ne vidijo smisla v novih trgovinskih pogajanjih z EU-jem, ki bi morala biti v ponedeljek, če EU ni pripravljen na podrobnejše pogovore o pravnem besedilu sodelovanja. Sporočili so še, da bodo pogovori naslednji teden potekali po telefonu.

"Po vrhu EU-ja je jasno, da nam po 45 letih članstva ne želijo – razen če ne bo bistvene spremembe v pristopu – ponuditi enakih pogojev kot Kanadi," je bil na vrhu EU-ja prepričan britanski premier Boris Johnson. "Glede na to, da so v zadnjih mesecih večinoma zavračali resna pogajanja, sem sklenil, da se moramo pripraviti, da bodo 1. januarja veljala pravila, ki so bolj podobna avstralskim in temeljijo na načelih globalne proste trgovine," je dejal in dodal, da je čas, "da se naša podjetja, prevozniki in popotniki pripravijo".

Združeno kraljestvo se mora po njegovih besedah pripraviti na trgovanje z EU-jem pod pogoji Svetovne trgovinske organizacije, kar naj ne bi bila večja težava, saj so vedeli, da bo 1. januarja prišlo do spremembe, ne glede na odnos z EU-jem.

Von der Leyen: Dogovor da, a ne za vsako ceno

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v prvem odzivu na Twitterju znova zapisala, da si bo EU še naprej prizadeval doseči dogovor, a ne za vsako ceno. "Kot načrtovano bo naša pogajalska ekipa prihodnji teden šla v London, da bi okrepili pogajanja," je poudarila von der Leynova, ki je morala dvodnevni vrh EU-ja zapustiti že v četrtek in se odpraviti v samoizolacijo, saj je bila v stiku z okuženo osebo.

Da si bo EU še naprej prizadeval za dosego dogovora, je v odzivu izjavil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Sicer pa je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron poudaril, da je EU pripravljen nadaljevati pogajanja v dobri veri. "Vendar bom zelo jasen. Ne bomo žrtvovali nobenega našega stališča, nobenega interesa in naših ribičev," je bil jasen Macron.

Janša upa na dogovor, vsaj na nekaterih področjih

Slovenski premier Janez Janša pa je izrazil upanje, da se bodo pogajanja vsaj v omejenem obsegu nadaljevala in da bodo doseženi dogovori vsaj na nekaterih področjih, če ne bo možno sprejeti nekega popolnega sporazuma: "Kot vsi vemo, so odprta vprašanja predvsem pri poglavjih ribištva, konkurence in nadzora nad samim sporazumom. Če se bodo pogajanja nadaljevala in če bo tukaj prišlo do preboja, bo tudi vse ostalo, kar je še odprto, mogoče še rešeno, čeprav časa zmanjkuje in se je treba pripraviti tudi na nedogovor in vse posledice, ki iz tega izhajajo".

Voditelji članic EU-ja so v četrtek v Bruslju pozvali h krepitvi vsesplošne pripravljenosti na možnost črnega scenarija propada pogajanj. Spomnili so, da se prehodno obdobje, v katerem Združeno kraljestvo še ostaja del notranjega trga in carinske unije, konča 31. decembra letos, in z zaskrbljenostjo ugotovili, da še ni zadostnega napredka pri ključnih vprašanjih enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja, ki bi omogočil dogovor.