Cerar in Juncker sta se pred vrhom voditeljev Evropske unije, ki bo v sredo, pogovarjala po telefonu. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Cerar in Juncker sta se pred vrhom voditeljev Evropske unije, ki bo v sredo, pogovarjala po telefonu. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Cerar je z Junckerjem govoril po telefonu in poudaril, da je poleg pomoči prebežnikom treba večjo pozornost nameniti tudi trenutno najbolj izpostavljenim državam članicam, obenem pa zagotoviti sredstva za vzpostavitev ustreznih večnamenskih sprejemnih centrov na zunanjih mejah EU-ja ter v strateško pomembnih tretjih državah. Pri tem ne smemo zanemariti pomoči državam Zahodnega Balkana, ki se prav tako spopadajo z begunsko krizo, je opozoril slovenski premier.

Predsedniku Evropske komisije je predstavil tudi aktualno stanje in prizadevanja Slovenije pri reševanju begunsko-migracijske dinamike. Pri tem je dejal, da Slovenija razmere za zdaj v celoti obvladuje, podobno pričakuje tudi od drugih držav članic. Juncker je obvladovanje razmer v Sloveniji ocenil zelo pozitivno. Če bi bilo treba, je komisija Sloveniji pri reševanju begunske problematike pripravljena pomagati, Cerarja pa je Juncker obvestil tudi o dejavnostih komisije za čimprejšnji učinkovit odziv EU-ja tako na območju najbolj izpostavljenih držav članic kot v sosedstvu.

Politika še vedno išče odgovor na begunsko krizo
Na politični ravni pa se nadaljuje iskanje rešitev za begunsko krizo, ki države deli predvsem glede na to, kako bi bilo treba begunce porazdeliti. Hrvaški odziv na begunski val je sprožil nezadovoljstvo tako v Sloveniji kot na Madžarskem, kritike pa so na Zagreb letele tudi iz drugih držav, a naj bi Evropska unija kljub temu pripravljala predlog, kako prerazporediti tudi tiste prebežnike, ki množično prihajajo na Hrvaško.

Tako je nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung v svoji nedeljski izdaji poročal, da Evropska unija načrtuje prerazporeditev prebežnikov, ki so prispeli v Slovenijo in na Hrvaško. V načrt za prerazporeditev 120.000 prebežnikov iz Madžarske, Grčije in Italije naj bi zdaj vključili še prebežnike iz "držav članic na jugovzhodu, ki jih je val beguncev z balkanske poti najbolj prizadel". Načrt naj bi za prihajajoče torkovo zasedanje notranjih ministrov povezave pripravljala Evropska komisija in luksemburško predsedstvo Unije.

Zunanji ministri višegrajske četverice, Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške, ki v Evropski uniji najostreje nasprotujejo kvotam o porazdelitvi, se bodo v Pragi sestali z zunanjim ministrom Luksemburga, ki trenutno predseduje EU-ju. Želijo si namreč uskladiti stališča pred izrednim vrhom EU-ja, ki bo v sredo.

Milanović in Cerar v sredo v Bruslju usklajeno
Tudi iz hrvaške vlade so v nedeljo zvečer sporočili, da sta se premierja Hrvaške in Slovenije Zoran Milanović in Miro Cerar znova pogovarjala o begunski krizi in se dogovorila o skupnem nastopu na izrednem vrhu EU-ja v sredo v Bruslju.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Na meji naj bi čakalo še okoli 300 prebežnikov.