Po mnenju Jelka Kacina so evroposlanci zaradi potrebe po vnovičnem dokazovanju na volitvah in le delno pokritem zdravstvenem zavarovanju primerljivi s prekernimi delavci. Foto: BoBo
Po mnenju Jelka Kacina so evroposlanci zaradi potrebe po vnovičnem dokazovanju na volitvah in le delno pokritem zdravstvenem zavarovanju primerljivi s prekernimi delavci. Foto: BoBo
Evropski parlament
Po mnenju Kacina je treba začutiti, da je evropski parlament institucija vseh evropskih državljanov. Foto: EPA

Tako so na okrogli mizi, ki je ob tednu Evrope potekala v hiši EU-ja evropski poslanci razpravljali o položaju mladih v Evropski uniji, kjer so socialne razmere zanje vse manj zavidljive, saj brezposelnost med mladimi vztrajno narašča, in to kljub, vsaj v primeru Slovenije, staranju populacije. Toda po mnenju evropskih poslancev stvari niso brezupne, mladi pa se morajo sami zanašati na svojo iznajdljivost v danih razmerah.

Da uspeš, če si dovolj dober, je prepričan evropski poslanec Milan Zver. "Mladi morajo biti proaktivni pri reševanju svojih težav. Ko sem sam bil mlad, nismo uporabljali izraza konkurenčnost, danes pa živimo v družbi tveganja, svobode in podjetništva." Podobnega mnenja je tudi poslana Zofija Mazej Kukovič: "Okolje v Evropi je tako konkurenčno, da klasična izobrazba preprosto ne zadošča več."

Prekerni delavec Jelko Kacin
Po mnenju evropskega poslanca Jelka Kacina so za naraščajoči evroskepticizem med mladimi soodgovorni tudi mediji, ki so po njegovem mnenju pomembni ustvarjalci javnega mnenja in v njih tudi vidi rešilno bilko za vnos optimizma v družbo.

Da stvari niso črno-bele pa je Kacin pojasnjeval tudi v razpravi o prekernem delu. "Sam imam 33 let delovne dobe, od tega pa sem bil redno zaposlen le 10 let. Vse drugo so tudi prekerne oblike, saj poslanci nimamo zagotovljenega mandata, temveč se moramo vselej znova potrjevati na volitvah." Na vprašanje voditelja okrogle mize, ali mu parlament pokrije stroške prevoza, je Kacin sicer pritrdil, vendar obenem dodal, da pa v plačo ni vključeno celotno zdravstveno zavarovanje.

Ob tem lahko spomnimo, da evropski poslanci prejemajo enotno mesečno plačo 7.956 evrov bruto oziroma okoli 6.200 evrov neto. Povrhu pa dobijo tudi povrnjene potne stroške za tedensko pot v Bruselj in Strasbourg, kjer jim, razumljivo, pripadajo tudi dnevnice za stroške bivanja v enem izmed obeh mest.

Mladi preveč apatični
Kljub večkrat kritizirani monetarni in socialni politiki EU-ja, ki je po mnenju Saše Furlana ključna pri vzpostavljanju sistemskih težav za mlade, so po drugi strani evropski poslanci izpostavili tudi priložnost za mlade, ki jih ponujajo institucije EU-ja. Tu je ključna težava apatičnost mladih, ki razpisov ne spremljajo in se nanje ne prijavljajo, ker so dostikrat "prepričani, da je vse vnaprej dogovorjeno," je opozorila Mojca Kleva Kekuš. Apatijo mladih po mnenju Zofije Mazej Kukovič dobro kaže tudi nizka udeležba na evropskih volitvah.

Poslanci so se v razpravi dotaknili tudi zniževanja sredstev EU-ja za programe študentskih izmenjav, pri čemer je Kacin dejal, da je Evropski parlament predlog proračuna zavrnil zato, ker je ta vseboval prikrito proračunsko luknjo. "EU ne more zahtevati od članic, da imajo urejene javne finance, sam pa v svojem proračunu prikriva luknje." Kacin je dodal, da si bodo poslanci prizadevali za fleksibilen proračun, kjer bi se neporabljena sredstva stekala v druge projekte, med njimi tudi v projekt študentske izmenjave.

Evropski parlament je treba tudi fizično začutiti
Kljub temu je Furlan opozarjal, da evropska zakonodaja koraka v dajanje vse večjih pooblastil organom, ki niso demokratično izvoljeni. Kacin je bil kritičen do evroskepticizma. "Skrbita me vzvišenost in aroganca skeptikov, ki nikoli niso bili v Bruslju, pa imajo vnaprejšnje vrednostne sodbe. Zato mi vselej vabimo ljudi na obisk. Evropskih institucij se je treba tudi fizično dotakniti, da boste razumeli, da je to tudi vaša institucija." Kacin je prepričan, da v Sloveniji razmišljamo preveč lokalno in premalo pozornosti namenjamo razumevanju delovanja EU-ja.

Porast evroskepticizma med mladimi pa se zdi razumljiv Zveru, vendar obenem opozarja, da je EU za Slovenijo edini okvir, v katerem lahko Slovenija deluje. "Če bi se odločili za izstop iz EU-ja, bi bilo to pogubno."