Lenarčič o tem, kateri resor bi lahko vodil, ostaja skrivnosten. Foto: AP
Lenarčič o tem, kateri resor bi lahko vodil, ostaja skrivnosten. Foto: AP

"Veseli me, da je novoizvoljena predsednica Komisije potrdila uvrstitev moje kandidature na njen seznam bodočega kolegija komisark in komisarjev. Nemudoma po objavi njenega predloga se bom temeljito posvetil pripravam na predstavitev v pristojnem odboru Evropskega parlamenta," je Lenarčič sporočil po srečanju.

Von der Leynova bo po navedbah stalnega predstavništva Slovenije pri EU-ju v skladu z dogovorom v torek predstavila celovito informacijo o sestavi članov in razdelitvi resorjev prihodnje Komisije.

Informacij o resorju za Lenarčiča za zdaj ni bilo mogoče dobiti, tudi slovenski kandidat tega ne komentira. Neuradno je slišati le, da je za von der Leynovo zaupnost postopka zelo pomembna.

V neuradnih ugibanjih o tem, kateri portfelj bi lahko dobil slovenski kandidat, se omenjajo številne možnosti, med njimi razvojno sodelovanje, humanitarna pomoč, pravosodje in tudi širitev, ki jo je že pred časom izpostavil premier Marjan Šarec. Lenarčič pa je v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju julija med zanimivimi resorji izpostavil raziskave in okolje, regionalno politiko, digitalizacijo, širitev in mednarodno sodelovanje.

Von der Leynova bo svojo ekipo predstavila v torek. Pričakujejo se spremembe v arhitekturi Komisije. Ključni vlogi bosta poleg predsednice kot glavna podpredsednika igrala socialdemokrat Frans Timmermans in liberalka Margrethe Vestager.

Sledijo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o celotni novi Komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra. Evropski parlament na glasovanju na plenarnem zasedanju ne more zavrniti posameznega kandidata, temveč le celotno ekipo. Šibke člene, ki bi lahko ogrozili pozitiven izid, se tako običajno zamenja pred glasovanjem.

Parlament lahko zavrne le celotno ekipo

Lenarčič, ki je trenutno slovenski veleposlanik pri EU-ju, je sicer po navedbah stalnega predstavništva že 23. julija na vodstvo ministrstva za zunanje zadeve naslovil nujno prošnjo za čimprejšnji začetek postopka njegovega odpoklica in za imenovanje njegove naslednice oziroma naslednika. Veleposlanike namreč odpokliče predsednik republike na predlog vlade.

Izbira Lenarčičevega naslednika je pod drobnogledom javnosti, saj bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 drugič predsedovala Svetu EU-ja.

Evropski parlament lahko sicer na glasovanju na plenarnem zasedanju zavrne le celotno ekipo, ne posameznega kandidata. A če po zaslišanjih s kom ni zadovoljen, šef komisarske ekipe raje zamenja šibki člen, kot da bi tvegal strmoglavljenje celotne ekipe.

Pred petimi leti izpita pred parlamentarnim odborom ni opravila zgolj slovenska komisarska kandidatka Alenka Bratušek, ki je nato sama odstopila od kandidature, slovenska vlada pa je predlagala novo kandidatko, Violeto Bulc.