"Ne bomo se odrekli svojim vrednotam v korist britanskega gospodarstva," je med drugim dejal Barnier na novinarski konferenci v Bruslju in dodal, da EU ne bo sklenil novega trgovinskega sporazuma z Združenim kraljestvom brez dogovora o enakih konkurenčnih pogojih in ribištvu. Ob tem je izpostavil razočaranje nad pomanjkanjem ambicij Britanije tudi glede drugih vprašanj, kot je boj proti pranju denarja.

Glavni pogajalec Evropske unije Michel Barnier na novinarski konferenci v Bruslju, potem ko se je tretji krog pogajanj, ki je potekal na daljavo, po tednu dni končal brez večjega napredka.
Glavni pogajalec Evropske unije Michel Barnier na novinarski konferenci v Bruslju, potem ko se je tretji krog pogajanj, ki je potekal na daljavo, po tednu dni končal brez večjega napredka. "Brexit je šola potrpežljivosti," je poudaril Barnier. Foto: Reuters

Barnier: Odprta in poštena konkurenca je nujna
Barnier je na novinarski konferenci po koncu tretjega kroga pogajanj, ki je potekal prek videopovezave, izpostavil nekaj ključnih točk svojega mandata – da ambicija Unije ostaja sporazum brez kvot in carin ter da namenja Unija pomemben poudarek upoštevanju okoljskih in podnebnih standardov. "Odprta in poštena konkurenca ni nekaj, kar je dobro imeti, temveč nekaj, kar je nujno," je poudaril. Opozoril je tudi, da ne bo tretja država narekovala pogojev za dostop do evropskega trga.

Pogajanja med EU in Združenim kraljestvom brez preboja

Barnier: Britanci gojijo nerealna pričakovanja
Na očitke, da EU zavira napredek na nekaterih področjih, je Barnier odgovoril, da seveda unija ne more naivno dovoliti, da se končajo pogajanja o vseh področjih, ki zanimajo britansko stran, medtem ko ni napredka na področjih, ki so zanjo ključna. Barnier ni optimist, saj Britanci po njegovih besedah še vedno podcenjujejo posledice brexita in gojijo nerealna pričakovanja. Če želijo dogovor, bodo morali spremeniti taktiko, je opozoril. EU je pripravljena na vse scenarije, si pa želi sporazuma, ki bo omogočil urejen brexit.

Frost obžaluje "zelo majhen napredek"
Tudi vodja britanskih pogajalcev David Frost je v izjavi za javnost obžaloval "zelo majhen napredek k sporazumu o najpomembnejših odprtih vprašanjih". Dejal je, da bi se o standardnem prostotrgovinskem sporazumu in drugih ključnih sporazumih na področjih, kot so jedrska energija, letalstvo in pregon, lahko dogovorili brez večjih težav v danem času.

Časa za dogovor o prihodnjih odnosih med EU-jem in Združenim kraljestvom je vse manj. Poznavalci menijo, da bo vsaj minimalen dogovor do konca leta dosežen. Foto: Reuters
Časa za dogovor o prihodnjih odnosih med EU-jem in Združenim kraljestvom je vse manj. Poznavalci menijo, da bo vsaj minimalen dogovor do konca leta dosežen. Foto: Reuters

EU vztraja pri dostopu do britanskih ribolovnih voda
Glavna ovira je po Frostovih besedah vztrajanje EU-ja pri vključitvi niza novih in neuravnoteženih predlogov v povezavi z enakimi konkurenčnimi pogoji. EU-ju je očital tudi vztrajanje pri dostopu do britanskih ribolovnih voda na način, ki ni skladen s prihodnjim statusom Združenega kraljestva kot neodvisne obalne države. "Težko je razumeti, zakaj EU vztraja pri ideološkem pristopu, ki otežuje vzajemno ugoden sporazum," je dejal Frost in pozval k spremembi pristopa Unije v naslednjem krogu pogajanj, ki naj bi se začel 1. junija. Ob tem je obljubil, da bo britanska stran prihodnji teden objavila osnutke svojih dokumentov. EU je svoj osnutek sporazuma objavil že sredi marca.

Britanci zavračajo podaljševanje prehodnega obdobja
Junija je predviden tudi vrh EU in Združenega kraljestva. Prihodnji mesec namreč velja za pomemben mejnik, saj je le do julija mogoče podaljšati prehodno obdobje, v katerem se morata strani dogovoriti o novem sporazumu in ki se sicer izteče konec leta. Prehodno obdobje, v katerem državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še ne občutijo, je mogoče podaljšati za eno ali dve leti, vendar je britanska stran to možnost doslej zavračala. Čeprav je Združeno kraljestvo iz unije izstopilo konec januarja, do konca prehodnega obdobja ostaja v notranjem trgu in carinski uniji ter pod jurisdikcijo Sodišča EU, tako da se bo brexit dejansko zgodil konec leta.