Macron svari pred propadom sodelovanja Francije in Nemčije v EU-ju. Foto: Reuters
Macron svari pred propadom sodelovanja Francije in Nemčije v EU-ju. Foto: Reuters

Macron že dolgo spodbuja ambiciozno prenovo Evropske unije v odgovor na izstop Združenega kraljestva. Med drugim zagovarja poglobitev integracije na finančnem in vojaškem področju.

"V prihodnjih letih so ključni hitrejši premiki na področju suverenosti na evropski ravni," je dejal francoski predsednik, ki se tokrat prvič udeležuje konference.

Kritičen je bil do nemške kanclerke Angele Merkel, ki se ni odzvala na predlagane reforme. "Nisem razočaran, neučakan sem," je povedal. Ob tem je pripomnil, da je med državama že dolga zgodovina čakanja na odgovore.

Državi sta dolgo veljali za motor evropskega projekta in Macron je upal, da bosta lahko Pariz in Berlin skupaj zasledovala reforme. Francoski predsednik je posvaril pred propadom sodelovanja Francije in Nemčije v EU-ju. Po finančni krizi in množičnem prihodu beguncev naj bi namreč mnogi izgubili zaupanje v demokracijo. EU in nemško-francosko zavezništvo pa bi morala dati odgovore na to, kako bi morale zadeve biti čez 20 ali 30 let, meni Macron.

Prepričan je, da bi morala Evropska unija najti konkretne odgovore glede varovanja podnebja, razvoja omrežja 5G in glede umetne inteligence. Teh tem Evropa že dolgo ne obvladuje, je bil kritičen, polaga pa nekaj upanja v novo vodstvo pod predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Pompeo: ZDA so z Evropo del Zahoda, ki zmaguje

Odpira vrata za pogajanja

Macron je tudi dejal, da je pripravljen podpreti začetek pogajanj Severne Makedonije in Albanije za članstvo v Uniji. Oktobra lani je začetek pogajanj s Severno Makedonijo blokirala Francija, zeleni luči za Albanijo pa sta nasprotovali še Nizozemska in Danska.

"Čakamo na poročilo v marcu (...), če bodo rezultati pozitivni in vzpostavimo zaupanje, potem bomo lahko začeli pogajanja," je dejal predsednik Francije.

Macron je opozoril tudi, da Zahod izgublja svojo moč. "Zahod šibi," je dejal.

Medtem je ameriški zunanji minister Mike Pompeo na konferenci zagovarjal, da Zahod ostaja močan in pozval k sodelovanju. Macron pa je posvaril na negativne posledice ameriške politike. "Obstaja ameriška politika, ki se je začela pred leti in ne le pod današnjo administracijo, ki vključuje določeno obliko umika, premisleke glede njenih odnosov z Evropo," je povedal.

Macron: Rusija skuša destabilizirati zahodne demokracije

Macron je glede Rusije dejal, da poskuša ta država destabilizirati zahodne demokracije z vmešavanjem v volitve, manipulacijami na družbenih medijih ter kibernetskim vojskovanjem.

Moskva bo po njegovih besedah ta dejanja izvajala ali preko zasebnega sektorja, neposredno preko svojih agencij ali preko posrednikov. Macron predvideva, da bo Rusija na tem področju v prihodnjih mesecih in letih izjemno agresivna.

Ob tem je sicer opozoril, da Rusija ni edina, ki se vmešava v volitve v drugih državah. Po njegovih besedah so se tudi konservativni akterji z ameriške skrajne desnice poskušali vmešavati v evropske volitve, zato se je zavzel za tesnejše sodelovanje evropskih obveščevalnih agencij.

Macron: Moč Zahoda slabi