Madžarski premier Orban je dejal, da je namen svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam. Foto: Reuters
Madžarski premier Orban je dejal, da je namen svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam. Foto: Reuters

Orban se bo danes sešel s tesnim zaveznikom, poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim, po napovedih Orbanovega vodje kabineta Gergelyja Gulyasa pa bosta premierja predstavila skupno stališče do veta, ki ga podpirata obe državi.

Tako Madžarska kot Poljska sta neto prejemnici sredstev iz proračuna in svežnja za gospodarsko okrevanje, njun veto pa bo najverjetneje povzročil zamudo pri razdelitvi več sto milijard evrov v času, ko je sedemindvajseterica spopada z drugim valom pandemije in gospodarsko škodo, poroča Reuters.

EU obe državi sicer preiskuje zaradi spodkopavanja neodvisnosti sodstva, medijev in nevladnih organizacij. Ob obstoječih pogojih bi državi tvegali izgubo dostopa do več deset milijard evrov.

Gulyas je dejal, da je "nesprejemljivo, da bi kdor koli povezoval sredstva EU-ja s političnimi merili".

Medtem ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v sredo dejala, da naj se Poljska in Madžarska z očitki o pogojevanju sredstev s spoštovanjem vladavine prava obrneta na Sodišče EU-ja, namesto da preprečujeta sprejetje sedemletnega proračuna in svežnja za okrevanje, je Gulyas dejal, da se nimajo s čim obrniti na sodišče, češ da "ni sprejeto merilo za vladavino prava".

Nemški predlog pravice do pritožbe je označil za "dobro potezo", a nezadostno.

Evroposlanec in eden od soustanoviteljev Fidezsa Tamas Deutsch je po poročanju spletnega portala Euronews  dejal, da ga predsednik skupine EPP Manfred Weber spominja na gestapo. Foto: EPA
Evroposlanec in eden od soustanoviteljev Fidezsa Tamas Deutsch je po poročanju spletnega portala Euronews dejal, da ga predsednik skupine EPP Manfred Weber spominja na gestapo. Foto: EPA

Tako kot Orban je glede veta odločen tudi Morawiecki. Dejal je, da je v stikih s slovenskim premierjem Janezom Janšo in Višegrajsko skupino (Poljska, Madžarska, Slovaška, Češka), skupaj pa razpravljajo, kako čim prej prepričati nemško in portugalsko predsedstvo Svetu EU-ja.

Razrešitev zastoja je v interesu Poljske in Madžarske. Obe državi bi bili namreč med tistimi, ki bi prejele največ sredstev EU-ja na število prebivalcev. Obe državi tudi močno potrebujeta ta sredstva za pomoč gospodarstvu.

Nova trenja s Fideszom zaradi primerjave Webra z gestapom

V največji politični skupini v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki (EPP), so se znova razplamtele razprave o članstvu madžarske stranke Fidesz v evropski konservativni politični družini. Evroposlanec in eden od soustanoviteljev Fidezsa Tamas Deutsch je po poročanju spletnega portala Euronews dejal, da ga predsednik skupine EPP Manfred Weber spominja na gestapo, ko v svojih govorih poudarja, da se tistemu, ki nima česa skrivati, ni treba bati mehanizma vladavine prava.

Primerjava je po poročanju nemške spletne strani Tagesschau že sprožila ogorčenje v EPP-ju. "Tisti, ki ga zagovarjanje pravne države in mehanizma pravne države z zavzemanjem za evropske vrednote in naložbe v prihodnost spomni na gestapo in stalinistične obveščevalne službe, se mora javno opravičiti Manfredu Webru ali izstopiti iz skupine," je bil oster avstrijski evroposlanec Othmar Karas.

Sorodna novica Orban na konferenci skrajne desnice: EPP izgublja identiteto

"Pripombe vodje delegacije Fidesza kažejo le eno stvar, kako obupani in osamljeni so. Preostala Evropa preprosto ne sprejme njihove domišljije, da je vladavina prava bolj nevarna kot novi koronavirus," pa poudarjajo viri pri EPP-ju.

V EPP-ju sicer že nekaj časa razmišljajo o izključitvi Fidesza madžarskega premierja Orbana iz svojih vrst. To je aprila tudi uradno zahtevalo 13 članic EPP, a zaradi tehničnih ovir zaradi pandemije covida-19 to za zdaj ni mogoče, saj se bo moralo v skladu s pravili na tajnem glasovanju v živo zbrati skoraj 400 članov politične skupščine EPP-ja.

Članstvo Fidesza v EPP-ju je sicer zamrznjeno zaradi nespoštovanja vladavine prava. Zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter nimajo glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje.

Orban in Morawiecki za dvotirni pristop k reševanju blokade svežnja EU

Madžarski premier Viktor Orban in njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki sta se po srečanju v Budimpešti zavzela za dvotirni pristop k reševanju blokade pri sprejemanju svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19. Predlagata vrnitev k dogovoru o svežnju, ki so ga julija dosegli evropski voditelji.

"Na eni strani bi kakršno koli dodatno proračunsko pogojevanje omejili na zaščito finančnih interesov Evropske unije v skladu z julijskimi sklepi Evropskega sveta, na drugi strani pa bi na Evropskem svetu razpravljali, ali je treba vzpostaviti povezavo med vladavino prava in finančnimi interesi Unije. Če bi se odločili za to, bi morali razmisliti o ustreznih postopkih, ki jih predvidevajo pogodbe EU-ja, vključno z medvladno konferenco, da bi se lahko pogajali o potrebnih spremembah pogodb," sta dvotirni pristop pojasnila Orban in Morawiecki.

Kot so še sporočili iz madžarske vlade, sta premierja v skupnih izhodiščih za pogajanja o svežnju poudarila, da so za blokado pri sprejemanju svežnja krivi tisti, ki so vzpostavili mehanizem pogojevanja črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

"Naš cilj je preprečiti mehanizem, ki ne bi okrepil, ampak spodkopal vladavino prava v Uniji, saj bi ga degradiral na politični instrument," sta poudarila premierja in dodala: "Niti Poljska niti Madžarska ne bosta sprejeli nobenega predloga, ki ne bo sprejemljiv za drugo."

Za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU-ja se je v pismu evropskim voditeljem pretekli teden zavzel tudi slovenski premier Janez Janša, ki je zatem na zasedanju Evropskega sveta izrazil pripravljenost ponuditi konkretne zamisli za kompromis, ki bi pripeljal do potrditve svežnja.