Foto: EPA
Foto: EPA

Premier Janez Janša je v torek poslal pismo voditeljem EU-ja, v katerem se je zavzel za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU-ja o finančnem okvirju za spopad z epidemijo. Tega po njegovem spodkopava dogovor o pogojevanju sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Pismo je v Sloveniji sprožilo ostre odzive.

Janša je v njem, med drugim naslovljenem na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, zapisal, da je treba po celotni Evropski uniji spoštovati vladavino prava, a dodal, da "diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati 'vladavina prava'". Poudaril je tudi, da "Slovenija podpira brezpogojno spoštovanje vladavine prava v vseh primerih in brez dvojnih standardov".

Ko se tuji mediji norčujejo iz Slovenije. Neprecenljivo. Za vse drugo je Mastercard.
-Enraha 2020-11-18T11:04:10+01:00
Ne bom zagovarjal Janše, ker je spet zamudil enkratno priložnost biti tiho. Če so se Madžari in Poljaki odločili za blokado, bodi tiho in naj se oni borijo. Kaj smo jim mi, da jim pomagamo??? Je pa EU precej svinjska pri teh svojih zahtevah, z vladavino prava pogojuje pomoč? Pomoč je pomoč in tako Poljska kot Madžarska sta še vedno demokratični državi, pogojevanje pomoči je svinjarija. In njun narod ima takšno vlado, kot jo je izvolil. Narod ima vlado, ki si jo zasluži, pravijo. Tudi pri nas!
-Meteorit 2020-11-18T11:05:46+01:00

Opozoril je, da danes številni mediji in nekatere politične skupne v Evropskem parlamentu odkrito grozijo z uporabo instrumenta, napačno poimenovanega "vladavina prava", da bi z večinskim glasovanjem disciplinirali posamezne države članice. V skoraj štiri strani dolgem pismu je omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji "priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov", nobena od institucij EU-ja pa se takrat, je zapisal, ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Janša je s pismom podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta zaradi sprejetja uredbe o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU-ju blokirali ključna dela svežnja za spoprijemanje Evrope s pandemijo. Pozneje je premier na svoji Facebook strani pojasnil, da je pismo poskus klica k razumu. Veto, ki ga lahko legalno in legitimno vloži vsaka članica unije, v tem primeru pomeni najmanj zastoj pri okrevanju po pandemiji, v interesu Slovenije pa je, da do tega zastoja ali še česa resnejšega ne pride, je sporočil.

In kaj je narobe povedal? Poglejte trenutno situacijo. Od 13.3. naprej demonstracije, influencerji, mediji, Za šole brez mask, opozicija - vsak dan obstreljujejo trenutno vlado. Ta razdvojenost se odraža v vedenju državljanov, ki mislijo, da imajo samo pravice. Državljani Slovenije imamo dolžnosti kot drugi državljani. Za Patrio pa drži. Erjavec, Gorenje so izvedli biznis, J iz Zgaginega filma je bil Jure Cekuta (pred smrtjo zbežal v Bosno), Janša so poslali v zapor za neznane stvari. Normalno, da človek nori! Razmere v Sloveniji so zrele za zunanje opazovalce! Zakaj bi morali vedno gledati Erjavca, Šarca, Bratušek, Nemca, Fajon, Mesec, Kordiš - poln kufer jih imam. Ni pa prav, da se ne postavijo na stran Janše tisti, ki vedo, kaj se dogaja in verjetno še vsega ne vemo. Na Janševem mestu vrnem denar v EU, levičarji pridite in delajte od nič, tako kot je morala ta vlada začeti 13.3.!
-Savinja66 2020-11-18T13:24:59+01:00
Janša ve, da je totalno zavozil in išče pot kako odstopiti, brez da bi odstopil. Upa, da bo komu iz koalicije prekipelo in da bo kdo drug vlekel voz iz blata, medtem ko bo sam iz udobja opozicije twital o državnem udaru. Že videno in nič novega. Pravo vprašanje je kdaj bodo SDS verniki to spregledali.
-Avgust20 2020-11-18T12:13:22+01:00
Pismo Janeza Janše o vladavini prava naletelo na številne odzive

Tonin: To je mnenje premierja, ne vlade
Predsednik Evropskega sveta Michel je v četrtek na vprašanje, katere države se ne strinjajo s kompromisom glede pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, odgovoril, da je prejel pisma treh držav, ki imajo zadržke s kompromisom, ki je trenutno na mizi. Pojasnil je, da sta poleg njega pismo prejeli tudi predsednica Evropske komisije Von der Leyenova in nemška kanclerka Angela Merkel. Močno si moramo prizadevati za rešitev, je še dodal. Predsednik Evropskega sveta je tako poleg pisem madžarskega in poljskega premierja očitno upošteval tudi pismo slovenskega premierja Janše, čeprav Slovenija dogovora ni blokirala, kar je v sredo izpostavil tudi izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Je pa pismo sprožilo odzive tudi domačih politikov, v opoziciji so zgroženi, iz koalicije se je med drugimi oglasil tudi obrambni minister Matej Tonin. Ta je tvitnil, da pismo predstavlja mnenje premierja, saj vlada o vsebini ni odločala. Začasni zastopnik koalicijske stranke DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar je prav tako prek Twitterja sporočil, da Janševo pismo "zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili". Zahteval je resno razpravo. V koalicijski stranki SMC so zavrnili vsebino premierjevega pisma. Janševe trditve, da so bile volitve leta 2014, na katerih je slavila SMC, ukradene, pa so označili za nerazumljive.

Ostri odzivi na Janševo pismo
Un ki je pred banko čakal na sodelavce roparje in vozil avto, se je kasneje na sodišču distanciral od ropa.
-oliva 2020-11-18T12:32:05+01:00
O, distancirajo se. Čez nekaj dni bodo spet pravili, da je koalicija trdna, da gredo skupaj naprej in da nihče nikoli ni tako dobro sodeloval v vladi kot oni. Že videno. Super sodelujejo, a koalicijski partnerji istočasno nimajo pojma, kaj se dogaja. Druga varianta je, da res dobro sodelujejo in se strinjajo z Janezovim načinom, samo občasno dajo ven kakšno pro forma izjavo za javnost o distanciranju. Mimogrede, se SMC strinja glede ukradenih volitev? Neverjetno, kaj vse koalicijske partnerice podpirajo zavoljo svojih stolčkov. Ne moti jih niti, da jih Janša postavlja v rang golfov.
-indoormouse 2020-11-18T12:27:12+01:00
Pismo odpira in sproža razpravo, debato. Doma in v EU. In to je dobro. Zdaj pa začnimo debatirati. Na podlagi argumentov in razuma. A očitno bo doma to težko, ker so odvzivi totalno nevrotični in histerični. Nič o samem jedru problema: predlaganem mehanizmu za zaščito načela vladavine prava. Kot je mehanizem predlagan, je tudi pravno sporen (z vidika same Lizbonske pogodbe), sploh ker kršitve niso vnaprej jasno definirane. Torej bo odločanje o njih povsem arbitrarno, kar pa samo po sebi zanika vladavino prava. V tem je srž problema. Ne pa v pismu, ki to debato odpira. Pismo je bilo pa spisano in poslano točno s tem namenom: da se ta poglobljena, vsebinska debata sproži. In da se na koncu sprejme pravno vzdržen mehanizem, ki bo vsem v ponos in ga ne bodo problematizirali. Ker le tako bo vladavina prava ohranjena. Z nekimi političnimi mehanizmi za njeno zaščito pa pač ne. Pričakujte ostro pravniško debato v prihodnje. Ker gre za pravniško temo v osnovi.
-TineB 2020-11-18T11:12:38+01:00
Pahor ze zadnjih par let isce balans med levo in desno, ker v prihodnosti racuna na nek visok polozaj v EU ali ZN kjer bo potreboval podporo nasih levih in desnih. Ne zaradi tega, ker bi iskal neko spravo. Upam stavit jurja, da se bo to zgodilo. Kako uspesen bo pri tem bomo pa videli. Predsednik bi moral biti moralna avtoriteta. In npr ce nek drzavni sekretar in poslanec objavi tako rasisticni post kot ga je Zan Mahnic bi se predsednik te drzave odzvati nemudoma.
-bostjan234 2020-11-18T11:18:02+01:00
Slovenija sodeluje pri pripravi kompromisnega predloga

V petek pogovor s kanclerko
Premier Janša je nato v petek zapisal, da je opravil dolge pogovore z nemško kanclerko in drugimi voditelji članic EU-ja v iskanju kompromisnih rešitev za dokončno potrditev 1824 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po koronakrizi. Več o vsebini pogovorov ni razkril. "Petek že skoraj minil v usklajevanju ukrepov proti covidu-19, vmes pa dolgi pogovori s predsedujočo Svetu EU-ja Angelo Merkel in drugimi voditelji članic EU-ja v iskanju kompromisnih rešitev za uveljavitev sedemletnega proračuna EU-ja in sklada za okrevanje. Razmere kličejo k razumu," je tvitnil Janša. Neuradne informacije, da se bosta slovenski premier in nemška kanclerka slišala v petek po telefonu, so se pojavile že čez dan. Pogovor naj bi se zgodil na pobudo Nemčije kot trenutne predsedujoče Svetu EU-ja.

Janša je jasno rekel, da Slovenija ni vložila veta. Če ne razumete pisma ali pa komentarja Merklove, ju tudi ni potrebno komentirati. Kompromis med vsemi članicami je pomemben za Evropo, ne samo danes, ampak tudi jutri. Naša opozicija pa je v tej zgodbi tako nedorasla situaciji, da bi bilo smešno, če ne bi bilo v bistvu tragično.
-callme 2020-11-20T15:20:52+01:00
Mene je tut u šoli gdaj ravnatelj poklical v pisarno. Enkrat lahko ugibaš, če me je zato, da bi me pohvalil....
-gnusfraba 2020-11-20T16:14:37+01:00
Prav ponosen sem na našega PV-ja. Bodoči predsednik EU-ja.
-Nancy-boy 2020-11-20T14:59:17+01:00
O spostovanju vladavine prava se v EU leta 2020 sploh ne bi smeli vec kaj pogajat. Jansevo igranje odvetnika Orbanu in Poljakom nam tudi prav nic ne koristi.
-Guinness 2020-11-20T14:40:26+01:00