Theresa May je prepričana, da je mogoče najti rešitev glede brexita. Foto: Reuters

Ob tem je zatrdila, da se bo v prizadevanjih za izključitev irskega varovala iz dogovora "bojevala za Veliko Britanijo in Severno Irsko".

"Če stopimo skupaj in govorimo z enim glasom, verjamem, da lahko najdemo pravo pot naprej," je zapisala v prispevku za časopis Sunday Telegraph. Zapisala je tudi, da je prepričana, "da zdaj obstaja pot, ki bo zagotovila večino v spodnjem domu parlamenta za izstop Velike Britanije iz EU-ja z dogovorom".

"Ko se bom vrnila v Bruselj, se bom bojevala za Veliko Britanijo in Severno Irsko, oborožena bom s svežim mandatom, novimi idejami in obnovljeno odločnostjo za sprejetje pragmatične rešitve," je še zapisala premierka.

Odločena dokončati brexit

Poudarila je še, da tudi vodja opozicije Jeremy Corbyn "meni, da je nejasna narava irskega varovala težava". Ob tem je še dodala, da je EU že sprejel načelo "alternativnih dogovorov", ki bo po potrebi nadomestilo irsko varovalo.

Zavrnila je tudi obtožbe, da novi pogovori glede vprašanja irske meje ogrožajo mirovni proces na irskem otoku. Zagotovila pa je, da je odločena dokončati brexit pravočasno, in sicer do 29. marca, ko se bo v skladu s pogodbo EU-ja končalo dveletno obdobje za izstop države iz EU-ja.

Britanski parlament je v torek zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, da bi se izognili trdi meji na irskem otoku. Britanska premierka je nato prvič javno pozvala k odprtju ločitvenega sporazuma.

EU je sicer zavrnil možnost novih pogajanj. Vztraja namreč, da obstoječi dogovor ostaja najboljši in edini način za zagotovljen urejen izstop Velike Britanije iz EU-ja.