Po žepu bodo sankcije udarile zlasti mesnopredelovalno industrijo. Foto: EPA
Po žepu bodo sankcije udarile zlasti mesnopredelovalno industrijo. Foto: EPA


Slovenska kmetijska in živilska podjetja, ki so včlanjena v Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), za zdaj ne poročajo, da bi že imela težave pri poslovanju z Rusijo, jih pa prepoved uvoza kmetijskih in živilskih izdelkov iz Slovenije v Rusijo precej skrbi, so pojasnili v GZS-ju.

Po njihovih besedah imajo slovenska podjetja z ruskimi partnerji vzpostavljene dobre odnose, ki so jih gradili dalj časa. Embargo jim bo povzročil škodo predvsem zaradi upada prodaje na ruski trg in dodatnih birokratskih ovir, ki bi nastale, saj imajo podjetja sklenjene dolgoročne pogodbe o sodelovanju.

Še dodaten udarec slovenskim živilskim podjetjem pa bo posledični padec cen živil na evropskem trgu. Prepoved uvoza v Rusijo bo namreč povzročila presežke predvsem mleka in mesa ter mlečnih in mesnih izdelkov. Kolikšna bo škoda, pa je po mnenju GZS-ja trenutno še prezgodaj napovedovati. Ob tem so opozorili, da evropski trg z mesom že od pomladi pestijo tudi težave zaradi afriške svinjske kuge, ki že od pomladi ovira promet s svinjskim mesom na evropskem trgu.

Na ministrstvu pričakujejo evropsko solidarnost do prizadetih čanic
Z MZZ-ja so sporočili, da obžalujejo ruske sankcije in pričakujejo, da se bo v pogovorih članic EU-ja glede ruskih protisankcij "med drugim odprlo tudi vprašanje solidarnosti v EU-ju glede blaženja učinkov škode za najbolj prizadete članice". Ocene posledic, kako bi ruski ukrepi lahko vplivali na slovensko gospodarstvo, na MZZ sicer še zbirajo.

Slovenija je sicer podprla zaostrovanje sankcij proti Rusiji, a hkrati zagovarjajo "stališče, da je treba ohraniti nadaljnji dialog med EU-jem in njenimi članicami ter Rusijo o stabilizaciji razmer v Ukrajini ter upoštevati načelo reverzibilnosti, tj. možnosti, da se lahko v primeru izpolnjevanja pričakovanj EU in mednarodne skupnosti s strani Rusije spremenijo tudi odločitve EU-ja, ki zadevajo omejevalne ukrepe," so še zapisali.