Foto: Reuters
Foto: Reuters

V petek so v tretjem glasovanju poslanci predlog sporazuma premierke znova zavrnili, kar pomeni, da bo London zamudil rok, ki ga je postavil EU za preložitev brexita na 22. maj, s čimer bi imelo Združeno kraljestvo več časa za priprave na urejen brexit.

Theresa May bo tako med poslanci nadaljevala iskanje podpore za sporazum, ki ga je z EU-jem sklenila novembra lani.

Nekoliko več podpore med poslanci

Na Downing Streetu so prepričani, da gredo prizadevanja Mayeve za sprejetje sporazuma v pravo smer, saj je v petek sporazum kljub zavrnitvi podprlo več poslancev kot na prejšnjih dveh glasovanjih 15. januarja in 12. marca – za je glasovalo 286 poslancev, 344 pa jih je bilo proti, kar pomeni, da je bila razlika 58 glasov, dva tedna prej pa še 149 glasov.

Nič od brexita

Mayeva je po zavrnitvi povedala, da jo "globoko žalosti, da poslanska zbornica znova ni bila sposobna podpreti urejenega izstopa iz Evropske unije". Ker je parlament izrazil voljo, da se ne zgodi brexit brez dogovora, "bo treba zdaj najti alternativno pot naprej", je dejala premierka po glasovanju. Ob tem je opozorila, da bo to "skoraj zagotovo" pomenilo izvedbo evropskih volitev na Otoku konec maja.

V ponedeljek več nezavezujočih glasovanj

Britanski poslanci bodo v ponedeljek znova opravili več nezavezujočih glasovanj o možnostih brexita, ki naj bi pokazala, ali ima katera od njih večinsko podporo parlamenta. Po navedbah BBC-ja bi lahko nato v sredo potekal še en krog nezavezujočih glasovanj.

Viri v vladi ne izključujejo niti možnosti, da bi poslanci izbirali med možnostjo, ki bo imela največ podpore, ter izstopnim sporazumom.

Čas se izteka, saj bo 10. aprila izredni vrh EU-ja o brexitu, 12. aprila pa se bo zgodil brexit brez dogovora, če Mayeva do takrat Uniji ne bo poslala prošnje za daljšo preložitev brexita.