Prizor s protestov proti zakonu v Budimpešti. Foto: Reuters
Prizor s protestov proti zakonu v Budimpešti. Foto: Reuters

Nedavno sprejeti zakon na Madžarskem v izobraževalnem procesu prepoveduje "promocijo homoseksualnosti".

Zakon mladoletnim tudi prepoveduje oz. omejuje dostop do vsebin o samoidentificiranju z drugačno identiteto kot tisto, ki ustreza spolu ob rojstvu, in vsebin o spremembi spola ali homoseksualnosti, ter zahteva opozorilo na otroških knjigah z vsebinami o LGBTIQ, je v obrazložitvi zapisala komisija.

LGBTIQ je kratica za skupnost lezbijk (Lesbian), gejev (Gay), biseksualcev (Bisexual), transspolnikov (Transsexual), interseksualcev (Intersexual) in prevprašujočih (Questioning).

"Evropa nikoli ne bo dovolila stigmatizacije delov naše družbe: naj bo to zaradi tega, koga imajo radi, zaradi njihove starosti, narodnosti, političnega mnenja ali verskega prepričanja," je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sprejetje spornega zakona je v Evropski uniji sprožilo številne kritike in pozive po ukrepanju proti Madžarski. Vprašanje pravic oseb LGBTIQ na Madžarskem je zaznamovalo junijski vrh EU-ja, Evropski parlament pa je prejšnji teden sprejel resolucijo, v kateri je najostreje obsodil omenjeni zakon.

Evropska komisija začela postopek proti Madžarski in Poljski

Poljska območja "brez LGBT-ideologije"

Komisija je zaradi kršitev temeljnih pravic oseb LGBTIQ danes sprožila postopek tudi proti Poljski. Postopek se nanaša na potezo številnih občin in pokrajin, ki so ozemlja razglasile za "območja brez LGBT-ideologije".

"Mislim, da smo edina država, ki uporablja izraz 'ideologija LGBT'. Lokalne oblasti si domišljajo, da so z uporabo tega izraza izjemno pretkane – da bomo vsi verjeli, da imajo v mislih ideologijo, in ne ljudi. Ko lokalne politike vprašamo, kakšna naj bi bila ideologija ljudi, ki si želijo živeti enakopravno in bogato življenje ter imeti pravico do poroke in posvojitve, se diskusija konča, ker so brez odgovorov," je lani v intervjuju za MMC dogajanje komentiral Bart Staszewski, vodilni poljski LGBTIQ-aktivist, ki je s fotografskim projektom opozoril na dogajanje.

Komisija je zaskrbljena, da bi te odločitve lahko kršile zakonodajo EU-ja o nediskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti. Bruselj je sprožil postopek, ker meni, da poljske oblasti niso v celoti in ustrezno odgovorile na njeno poizvedovanje glede narave in učinka omenjenih resolucij, piše v danes objavljenem sporočilu.

Postopek se lahko prenese pred Sodišče EU-ja

Madžarska in Poljska imata zdaj dva meseca časa, da se ustrezno odzoveta. Če se ne bosta, lahko komisija postopek nadaljuje z drugim opominom, ki se imenuje obrazloženo mnenje. Če odziv še vedno ni zadovoljiv, lahko zadevo napoti na Sodišče EU-ja.