Madžarski premier je večkrat izrazil nasprotovanje sankcijam Evropske unije zoper Rusijo. Foto: Reuters
Madžarski premier je večkrat izrazil nasprotovanje sankcijam Evropske unije zoper Rusijo. Foto: Reuters

"Če se nekdo gospodarsko vpleta v vojaški konflikt, je to korak v smeri vojne," je dejal Orban za javni madžarski radio.

"Zavzemanje stališča" bi lahko hitro pomenilo dejansko vstopanje v vojno, je opozoril in dodal, da EU z "dobavljanjem uničevalnega orožja, urjenjem ukrajinskih vojakov na svojem ozemlju in sankcioniranjem energije" postavlja v nevarnost samo sebe.

Madžarska v nasprotju z ostalimi članicami Unije vztraja pri bolj ali manj nevtralnem stališču do Rusije in njene agresije na Ukrajino.

Sorodna novica Madžarska je z Gazpromom sklenila dogovor o nakupu še 5,8 milijarde kubičnih metrov plina

Nasprotovanje zadolževanju EU-ja

Budimpešta Kijevu ni ponudila vojaške pomoči, po novem pa nasprotuje tudi 18-milijardnemu paketu pomoči, ki naj bi ga EU v prihodnjem letu namenil od vojne vse bolj opustošeni Ukrajini.

Orban je pojasnil, da Madžarska nasprotuje politiki dodatnega zadolževanja za kritje pomoči Ukrajini in ne pomoči kot taki.

Namesto skupnega zadolževanja bi morale države članice po njegovem preračunati, koliko denarja potrebuje Ukrajina, in nato stroške razdeliti proporcionalno in pošteno.

Madžarska pripravljena nameniti 170 milijonov evrov za Ukrajino

Madžarska je zavezana pomoči Ukrajini, vendar interesov Ukrajine ne bo postavljala pred svoje, je še nadaljeval. Kot znesek, ki bi ga Budimpešta lahko iz proračuna namenila za pomoč Ukrajincem, ne da bi pri tem ogrozila osnovne nacionalne interese Madžarov, je navedel od 146 do 170 milijonov evrov letno.

Premier je obenem ponovil, da Madžarska nikoli ni in tudi v prihodnje ne bo podpirala politike sankcij. Sankcij, ki jih je Unija uvedla proti Rusiji, Madžarska doslej sicer ni blokirala, se je pa iz njih v precejšnji meri izvzela. Orban je napovedal nadaljevanje takšnega pristopa.

Na Madžarskem največja podražitev hrane v EU-ju

Madžarski premier je že večkrat opozoril, da so te sankcije krive za skokovito rast cen energije in visoko inflacijo na Madžarskem. Danes je navedel izračun, da bodo sankcije madžarsko gospodarstvo stale šest milijard evrov in v proračunu pustile štirimilijardno luknjo. To bo šlo na račun socialnih izdatkov, višjih plač in davčnih olajšav, je zagrozil.

Inflacija na Madžarskem je bila oktobra po podatkih Eurostata več kot 21-odstotna, najvišja po letu 1996, medtem ko so cene hrane poskočile za kar 45 odstotkov, kar je največ v EU-ju. Državi glede na gospodarsko rast tretjega četrtletja grozi recesija. Orban je sicer zatrdil, da je cilj njegove vlade izogniti se trendu recesije v Evropi ter v prihodnjem letu ohraniti polno zaposlenost in nadpovprečno stopnjo rasti.